Mucenici moldovenesti umpluti cu nuca

Mucenici moldovenesti umpluti cu nuca

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Numar portii:
Pentru aluat
600 g faina de tip 000
2 oua la temperatura camerei
250 ml lapte
50 g unt topit si racit
coaja de la o portocala si de la o lamaie
1 lingurita extract de vanilie sau semintele de la o pastaie de vanilie
10 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
60 g zahar
un praf de sare
Pentru umplutura
300 g nuca
50 g zahar pudra
optional 100 g visine confiate (care sunt acrisoare) sau 75 g stafide (care sunt mai dulci)
80-100 ml lapte
Pentru sirop
300 ml apa
coaja de la o portocala
pastaia de vanilie de la care ai indepartat semintele pentru aluat
150 g zahar sau miere
Pentru decor
200 g miere
100 g nuca macinata

Insiropati, pufosi, cu gust bogat de nuca, pur si simplu deliciosi

  • 2 ore si 30 minute
  • Portii 8
  • Medium

Ingredients

  • Pentru aluat

  • Pentru umplutura

  • Pentru sirop

  • Pentru decor

Instructiuni

Mucenicii moldovenesti, pufosi si insiropati sunt deliciosi, dar umpluti cu nuca devin senzationali. De mult ma gandeam cum ar fi sa mai adaug ceva la reteta clasica de mucenici. Am gasit aceasta idee in spatiul virtual si am pus-o in aplicare. Am adus si o nota personala, cu un adaos de visine confiate, care se combina perfect cu nuca macinata.
Adevarul e ca sunt foarte gustosi si cred ca data viitoare voi incerca si alte umpluturi.

Incearca-i si tu pentru a te convinge cat sunt faini.

Etape

1
Gata

Pentru aluat incalzeste laptele fara sa fie fierbinte, atat cat sa nu arda la deget. Topeste untul si lasa-l sa se raceasca. Intr-un bol amesteca jumatate din lapte cu zaharul si drojdia. Lasa 15 minute sa se activeze drojdia. Restul de lapte l-am amestecat cu coaja de citrice si vanilia.
Cerne faina intr-un bol mai mare.

2
Gata

Peste faina adauga sarea. ouale, laptele, drojdia. Incepe sa framanti cu mana sau cu mixerul pana cand aluatul prinde consistenta dupa care adaugi untul topit, dar rece, putin cate putin. Se framanta, eventual pe blatul de lucru, pana cand se obtine un aluat elastic. Pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, apoi acopera bolul cu o folie de plastic si un servet curat. Se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul (1 ora, o ora si jumatate)

3
Gata

Cat timp dospeste aluatul se pregateste umplutura. Intr-un bol amesteca nuca macinata cu zaharul, apoi adauga visinele sau stafidele (optional) si laptele. Amesteca pana obtii un amestec omogen, cremos.

4
Gata

Dupa ce aluatul a dospit, aseaza-l pe blatul de lucru si imparte-l in 8 sau 10 parti egale pe care le modelezi sub forma unor bilute. Acopera aluatul pentru a nu se usca si lucreaza rand pe rand fiecare bucata de aluat.

5
Gata

Ia fiecare bucata de aluat, formeaza un rulou cam de 20 de cm, aplatizeaza cu palma, apoi intinde cu sucitorul pana obtii o foaie cam de 25 cm lungime si 10 cm latime. Aseaza umplutura pe toata lungimea aluatului si apoi ruleaza, sigiland bine aluatul atat pe lungime cat si la capete. Se rasuceste ruloul obtinut de cateva ori ca pe o spirala. Se unesc capetele si se rasuceste covrigul obtinut in forma de 8, astfel incat lipitura capetelor sa fie dedesubt. Se repeta acelasi lucru cu toate bilele de aluat. Pune mucenicii intr-o tava de tapetata cu hartie de copt si se lasa sa se odihneasca timp de 15 minute. Apoi mucenicii se ung cu ou batut si se coc in cuptorul cuptorul preincalzit la 180°C (treapta 4 la cuptorul pe gaz, temperatura moderata), timp de 15-20 minute, sau pana se rumenesc.

6
Gata

Dupa ce mucenicii s-au copt, se scot din tava si se lasa la racit.
Intr-o cratita se incalzeste apa in care se pune coaja de portocala si pastaia de vanilie, apoi se dizolva mierea la foc mic cateva minute, pentru a forma un sirop.
Se insiropeaza fiecare mucenic in siropul caldut. Tine mucenicii in sirop cam un minut pe fiecare parte, pentru a se insiropa bine.

7
Gata

Pentru servire poti sa mai ungi mucenicii cu miere si apoi sa presari nuca macinata. Daca ii vrei mai putin dulci poti sa presari nuca imediat dupa ce ii insiropezi.
Sunt senzationali la gust si arata de milioane. Incearca si tu acesti mucenici umpluti cu nuca. Sunt sigura ca ii vei adora.

Loulou

previous
Mucenici moldovenesti
next
Cartofi noi la cuptor cu pesto de leustean
previous
Mucenici moldovenesti
next
Cartofi noi la cuptor cu pesto de leustean

Add Your Comment