Ingredients
Pentru aluat
- 600 g faina de tip 000
- 2 oua la temperatura camerei
- 250 ml lapte
- 50 g unt topit si racit
- coaja de la o portocala si de la o lamaie
- 1 lingurita extract de vanilie sau semintele de la o pastaie de vanilie
- 10 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
- 60 g zahar
- un praf de sare
Pentru umplutura
- 300 g nuca
- 50 g zahar pudra
- optional 100 g visine confiate (care sunt acrisoare) sau 75 g stafide (care sunt mai dulci)
- 80-100 ml lapte
Pentru sirop
- 300 ml apa
- coaja de la o portocala
- pastaia de vanilie de la care ai indepartat semintele pentru aluat
- 150 g zahar sau miere
Pentru decor
- 200 g miere
- 100 g nuca macinata
Instructiuni
Mucenicii moldovenesti, pufosi si insiropati sunt deliciosi, dar umpluti cu nuca devin senzationali. De mult ma gandeam cum ar fi sa mai adaug ceva la reteta clasica de mucenici. Am gasit aceasta idee in spatiul virtual si am pus-o in aplicare. Am adus si o nota personala, cu un adaos de visine confiate, care se combina perfect cu nuca macinata.
Adevarul e ca sunt foarte gustosi si cred ca data viitoare voi incerca si alte umpluturi.
Incearca-i si tu pentru a te convinge cat sunt faini.
Etape
1 Gata | Pentru aluat incalzeste laptele fara sa fie fierbinte, atat cat sa nu arda la deget. Topeste untul si lasa-l sa se raceasca. Intr-un bol amesteca jumatate din lapte cu zaharul si drojdia. Lasa 15 minute sa se activeze drojdia. Restul de lapte l-am amestecat cu coaja de citrice si vanilia. |
2 Gata | Peste faina adauga sarea. ouale, laptele, drojdia. Incepe sa framanti cu mana sau cu mixerul pana cand aluatul prinde consistenta dupa care adaugi untul topit, dar rece, putin cate putin. Se framanta, eventual pe blatul de lucru, pana cand se obtine un aluat elastic. Pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, apoi acopera bolul cu o folie de plastic si un servet curat. Se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul (1 ora, o ora si jumatate) |
3 Gata | |
4 Gata | |
5 Gata | Ia fiecare bucata de aluat, formeaza un rulou cam de 20 de cm, aplatizeaza cu palma, apoi intinde cu sucitorul pana obtii o foaie cam de 25 cm lungime si 10 cm latime. Aseaza umplutura pe toata lungimea aluatului si apoi ruleaza, sigiland bine aluatul atat pe lungime cat si la capete. Se rasuceste ruloul obtinut de cateva ori ca pe o spirala. Se unesc capetele si se rasuceste covrigul obtinut in forma de 8, astfel incat lipitura capetelor sa fie dedesubt. Se repeta acelasi lucru cu toate bilele de aluat. Pune mucenicii intr-o tava de tapetata cu hartie de copt si se lasa sa se odihneasca timp de 15 minute. Apoi mucenicii se ung cu ou batut si se coc in cuptorul cuptorul preincalzit la 180°C (treapta 4 la cuptorul pe gaz, temperatura moderata), timp de 15-20 minute, sau pana se rumenesc. |
6 Gata | Dupa ce mucenicii s-au copt, se scot din tava si se lasa la racit. |
7 Gata |