Ingredients
- 500 g faina 000
- 25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
- 70 g unt
- 2 oua
- 100 g zahar
- 250 ml lapte
- 1 lingurita de coaja de portocala rasa (optional)
- 2 pliculete de zahar vanilat sau exctract de vanilie
- 100 – 150 g nuca macinata
- 4-5 linguri miere
- un praf de sare
Instructiuni
In fiecare an, pe data de 9 martie, este Sarbatoarea celor 40 de mucenici din Sevastia. In Moldova, in cinstea acestei sarbatori, se pregatesc 40 de colacei numiti sfinti sau mucenici. Acestia se prepara de obicei din aluat de cozonac, se insiropeaza cu miere si se imbraca in nuca.
Etape
1 Gata | Amestecati dojdia cu zaharul si laptele caldut si lasati cateva minute la loc cald. |
2 Gata | Cerneti faina intr-un vas, iar in centrul ei adaugati drojdia amestecata cu zaharul si laptele, un praf de sare, ouale, vanilia si coaja de portocala. |
3 Gata | |
4 Gata | Presarati suprafata de lucru cu faina si formati suluri lungi din aluat dupa care modelati mucenicii in forma cifrei 8. Puteti sa-i faceti impletiti, sau simpli, mai mari, sau mai mici, dupa bunul plac. |
5 Gata | Coaceti mucenicii in cuptorul preincalzit la 180°C (treapta 4 la cuptorul pe gaz, temperatura moderata), timp de 15-20 minute, pana se rumenesc. |
6 Gata | Intr-o cratita incalziti o cana de apa in care dizolvati mierea la foc mic cateva minute, pentru a forma un sirop |
7 Gata |
One Comment Hide Comments
Sunt foarte buni, intr-adevar! Exact reteta aceasta o prepara si cuscra mea (care este din Bicaz) si ne incanta in fiecare an cu ea. Simpla, dar extrem de delicioasa!