Zacusca de galbiori

Zacusca de galbiori

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Numar portii:
1 Kg de ciuperci (eu am avut galbiori mici si frumosi)
1,5 Kg de ardei rosii (kapia sau gras)
1 Kg ceapa
500 ml suc de rosii
200 ml ulei de floarea soarelui
sare
piper macinat si boabe

O zacusca aromata, perfecta pentru orica masa a zilei.

  • 2 ore
  • Portii 9
  • Medium

Ingredients

Instructiuni

O zacusca cu aroma de padure, data de galbiori.

Aceasta zacusca se poate prepara cu orice fel de ciuperci: galbiori, ghebe, sau chiar ciuperci champognon, sau pleurotus, insa pentru ca ciupercile de padure aduc gust si aroma speciale in aceasta reteta, te sfatuiesc sa pui macar o mana de galbiori, hribi, bureti de roua sau altele asemanatoare.

 

Etape

1
Gata

Coace ardeii pe plita, pe gratar sau in cuptor, dupa cum iti este la indemana. Curata ardeii de coaja si de samburi si taie ardeii in fasii.

2
Gata

Curata si toaca ceapa cu ajutorul unui robot de bucatarie sau al unei masini de tocat. Eu am ales metoda clasica si am dat ceapa prin masina de tocat.
Clateste ciupercile rapid sub jet de apa (in mod normal ciupercile nu se spala, ci se curata cu o perie. Daca insa sunt pline de noroi, fiind culese dupa ploaie, se spala rapid, sub jet de apa si nu se lasa intr-un vas cu apa). Taie cupercile daca sunt mari sau lasa-le intregi daca sunt micute. Eu am pastrat galbiorii intregi.
Daca folosesti ghebe, pune o oala cu apa cu sare pe foc si opareste ciupercile cateva minute apoi pune-le la scurs. Aceasta etapa este necesara pentru ca ghebele au un mucus care este astfel indepartat.

3
Gata

Acum ca ai toate ingredientele la indemana pune o oala sau o cratita incapatoare pe foc mediu si toarna uleiul. Cand uleiul s-a incins adauga ceapa. Presara sare peste ceapa si las-o la gatit cetava minute bune pana devine trasnlucida. Ai grija sa amesteci din cand in cand ca sa nu se arda.

4
Gata

Dupa ce ceapa s-a inmuiat adauga ardeii tocati si caleste-le impreuna 7-8 minute. Adauga apoi ciupercile si gateste-le impreuna cu legumele 5-7 minute, amestecand din cand in cand.

5
Gata

Adauga sucul de rosii, usturoiul tocat marunt, sare si piper dupa gust, poti adauga si o lingura de piper boabe. optional poti adauga si cateva frunza de dafin sau crengute de cimbru. Eu nu am pus decat sare si piper.
Acum poti alege sa fierbi zacusca de ciuperci pe aragaz, la foc mic, amestecand continuu (timp de 45-50 de minute) sau sa o dai la cuptor, tot la foc mic.

Eu am fiert zacusca pe foc pana a scazut. Semnul ca zacusca e facuta este aparitia uleiul la suprafata ei, atat pe aragaz cat si la cuptor.

6
Gata

Cat zacusca e inca fierbinte se umplu borcanele. Fie folosesti borcane sterlizate in prealabil, fie faci sterilizarea dupa ce umpli borcanele.
Pune borcanele pe o tava metalica sau pe lamele metalice ale unuor cutite, ca sa nu se crape de la socul termic. Dupa ce umpli borcanele pune capacele si se verifica daca sunt bine inchise si nu curg.
Dupa ce umpli borcanele, daca folosesti borcane sterilizate le intorci cu capacul in jos, apoi le invelesti bine in prosoape sau cu o patura si le lasi sa stea pana a doua zi, pana se racesc complet si lent.
Daca nu folosesti bocane nesterilizate, dupa borcanele pline se sterilizeaza fie la bain marie, fie in cuptor.
Pentru bain marie, se pun borcanele invelite in prosoape sau hartie intr-o oala incapatoare. Se toarna apa pana la 3/4 din inaltimea borcanelor. Se sterilizeaza borcanele timp de 60 de minute, din momentul in care apa incepe sa fiarba. Se lasa borcanele in apa pana se racesc. Eu am sterilizat borcanele in cuptor.
Pentru sterilizarea in cuptor se pun borcanele intr-o tava in care se adauga apa. Cuptorul trebuie sa fie rece cand se introduce tava cu conserve si apa.
Se inchide usa cuptorului si se porneste caldura. Setati la 130 C (caldura medie spre mica). Din momentul in care fierbe apa din jurul borcanelor se cronometreaza 30 de minute.
Dupa scurgerea acestui timp se stinge cuptorul, iar borcanele se lasa sa se raceasca in cuptor.

Loulou

previous
Salata de fructe rosii
next
Galuste cu prune – cu sau fara gluten, servite cu sos de afine
previous
Salata de fructe rosii
next
Galuste cu prune – cu sau fara gluten, servite cu sos de afine

Add Your Comment