Ingredients
Pentru aluat
- 300 g faina
- 150 g unt
- 1 ou
- 50 g zahar
- coaja rasa de la o lamaie
- un praf de sare
- cateva linguri de apa foarte rece
Pentru umplutura
- 500 ml lapte
- 125 ml smantana pentru frisca
- coaja rasa de la o lamaie
- 75 g zahar
- 100 g orez cu bob rotund
- 1 lingura zeama de lamaie
- 100 g mascarpone
- 75 g gem de afine
- 2 oua
Pentru toping
- 100 g afine proaspete sau congelate
- 1 lingura de gem de afine
Instructiuni
Daca iti place orezul cu lapte cu dulceata sau cu gem sigur vei adora aceasta tarta cu budinca de orez cu lapte si gem de afine.
Este un desert complet: are crusta crocanta, orezul cu lapte cremos si e aromat de la lamaie si afine. E o tarta pur si simplu perfecta.
Eu am preparat-o si in varianta fara lactoza, folosind lapte si iaurt de cocos, dar poti folosi si alte variante de lactate vegetale. De asemenea, poti folosi si faina fara gloten pentru crusta.
Eu am preparat gemul de afine de la zero, dar daca ai unul gata pregatit e perfect. Poti folosi si alt tip de gem din fructe de padure.
Este un desert delicios, cu care poti incheia orice masa.
Etape
1 Gata | Pentru aluat, pune intr-un bol faina, un praf de sare, coaja rasa de la o lamaie si zaharul. Adauga untul rece taiat cubulete si amesteca bine cu degetele pana cand se obtin niste firmituri. Adauga oul si framanta pana cand aluatul se incheaga. Daca este necesar mai adauga cate o lingura de apa foarte rece. Cand aluatul devine fin si elastic inveleste-l in hartie de copt si pune-l la frigider pentru cel putin 30 de minute. |
2 Gata | Pentru umplutura de orez, pune laptele, smantana, coaja de la o lamaie si zaharul intr-o cratita. Pune cratita pe foc si da lichidul intr-un clocot. |
3 Gata | |
4 Gata | Preincalzeste cuptorul la 180°C (treapta 4-5 la cuptorul cu gaz, temperatura moderata). |
5 Gata | Scoate aluatul din frigider. |
6 Gata | |
7 Gata | |
8 Gata | |
9 Gata | |
10 Gata |