Tarta cu budinca de orez cu lapte si gem de afine

Tarta cu budinca de orez cu lapte si gem de afine

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Numar portii:
Pentru aluat
300 g faina
150 g unt
1 ou
50 g zahar
coaja rasa de la o lamaie
un praf de sare
cateva linguri de apa foarte rece
Pentru umplutura
500 ml lapte
125 ml smantana pentru frisca
coaja rasa de la o lamaie
75 g zahar
100 g orez cu bob rotund
1 lingura zeama de lamaie
100 g mascarpone
75 g gem de afine
2 oua
Pentru toping
100 g afine proaspete sau congelate
1 lingura de gem de afine

Obisnuitul orez cu lapte transformat intr-o tarta delicata

  • 1 ora si 40 minute
  • Portii 8
  • Easy

Ingredients

  • Pentru aluat

  • Pentru umplutura

  • Pentru toping

Instructiuni

Daca iti place orezul cu lapte cu dulceata sau cu gem sigur vei adora aceasta tarta cu budinca de orez cu lapte si gem de afine.
Este un desert complet: are crusta crocanta, orezul cu lapte cremos si e aromat de la lamaie si afine. E o tarta pur si simplu perfecta.

Eu am preparat-o si in varianta fara lactoza, folosind lapte si iaurt de cocos, dar poti folosi si alte variante de lactate vegetale. De asemenea, poti folosi si faina fara gloten pentru crusta.

Eu am preparat gemul de afine de la zero, dar daca ai unul gata pregatit e perfect. Poti folosi si alt tip de gem din fructe de padure.

Este un desert delicios, cu care poti incheia orice masa.

Etape

1
Gata

Pentru aluat, pune intr-un bol faina, un praf de sare, coaja rasa de la o lamaie si zaharul. Adauga untul rece taiat cubulete si amesteca bine cu degetele pana cand se obtin niste firmituri. Adauga oul si framanta pana cand aluatul se incheaga. Daca este necesar mai adauga cate o lingura de apa foarte rece. Cand aluatul devine fin si elastic inveleste-l in hartie de copt si pune-l la frigider pentru cel putin 30 de minute.

2
Gata

Pentru umplutura de orez, pune laptele, smantana, coaja de la o lamaie si zaharul intr-o cratita. Pune cratita pe foc si da lichidul intr-un clocot.
Clateste orezul, apoi adauga-l peste laptele si smantana date in clocot si amesteca bine. Pune cratita pe foc mic, acopera cu un capac si fierbe inabusit timp de 15 minute. Da capacul la o parte si apoi gateste 25-30 minute pana cand orezul este gata, dar mai are putina textura.

3
Gata

Ia umplutura de foc si incorporeaza zeama de lamaie si mascarpone, apoi lasa umplutura sa se raceasca.

4
Gata

Preincalzeste cuptorul la 180°C (treapta 4-5 la cuptorul cu gaz, temperatura moderata).

5
Gata

Scoate aluatul din frigider.
Pune aluatul intre doua foi de hartie de copt si intinde aluatul cu ajutorul unui sucitor pana cand obtii o foaie suficient de mare cat sa acopere atat fundul cat si peretii tavii.
Transfera aluatul in tava de tarta unsa cu unt si fixeaza-l bine pe baza si peretii vasului. Indeparteaza aluatul in exces.
Inteapa baza cu o furculita. Coace aluatul timp de 12-15 minute.

6
Gata

Intinde gemul pe toata baza tartei.

7
Gata

Incorporeaza ouale usor batute in orezul cu lapte.

8
Gata

Toarna amestecul obtinut peste gem. Presara afine si pune cateva picaturi de gem pe deasupra.

9
Gata

Coace tarta timp de 25-30 minute sau pana cand devine aurie si inchegata, dar cu un usor tremur.

10
Gata

Lasa tarta sa se raceasca complet inainte de a o taia. Poti sa servesti tarta cu crema de lamaie si cu afine proaspete.

Loulou

previous
Salata de cruditati si seminte
previous
Salata de cruditati si seminte

Add Your Comment