Tarta spiralata cu legume

Tarta spiralata cu legume

Ingrediente

Portii
Pentru aluat
250 g faina (poate fi si faina integrala)
125 g unt
1 galbenus
sare
cateva linguri de apa foarte rece
Pentru umplutura
250 g ricotta
75 g parmezan ras
2 oua
o lingura de cimbru sau busuioc tocat
un varf de lingurita de nucsoara
1 zucchini lung si subtire
1 dovlecel galben lung si subtire
2 vinete subtiri si mai lungi
2 morcovi mai grosi sau cartofi dulci
1 ardei rosu
sare
piper
ulei de masline

Desi necesita rabdare, aceasta tarta este usor de preparat, iar rezultatul este pe masura efortului.

  • 1 ora si 45 minute
  • Portii 8
  • Medium

Ingrediente

  • Pentru aluat

  • Pentru umplutura

Modul de preparare

Reteta de mai jos se poate pregati si in varianta vegana (de post), folosind aluatul de la aceasta tarta, iar in loc de branza puteti folosi la baza tartei sosul de rosii a carui reteta o gasiti aici.

Pentru prepararea acestei retete puteti folosi orice combinatie din aceste legume: dovlecei, zucchini, vinete, ardei, cartof dulce, morcovi si orice alte legume care se pot taia fasii.

1
Gata

Pentru aluat, puneti intr-un bol faina si sarea. Adaugati untul taiat cubulete si galbenusul de ou si amestecati bine pana cand obiteti niste firmituri. Adaugati 1 lingura de apa foarte rece si framantati pana cand aluatul se incheaga. Daca este necesar mai adaugati apa. Inveliti aluatul in folie alimentara si puneti-l la frigider pentru 30 de minute.

2
Gata

Se incinge cuptorul la 180°C (treapta 4 la cuptorul pe gaz, temperatura moderata).
Se scoate aluatul din frigider. Intindeti aluatul pe o suprafata presarata cu faina cu ajutorul unui sucitor. Transferati aluatul in tava de tarta unsa cu unt si fixati-l bine pe baza si peretii vasului. Intepati baza cu o furculita, puneti hartie de copt peste si umpleti tava cu boabe de fasole sau orez. Coaceti aluatul timp de 10-12 minute.

3
Gata

Pentru umplutura amestecati ricotta cu parmezanul, ouale, verdeata toacata marunt. Adaugati sare si piper dupa gust.

4
Gata

Spalati bine legumele, taiati capetele si coditele si feliati-le cat mai subtire cu o mandolona (cazul ideal), un peeler de legume, curatator de cartofi sau cu un cutit foarte bine ascutit.
Pentru un rezultat perfect fasiile de legume trebuie sa aiba aceeasi latime. Eu nu am mai tinut cont de acest aspect, dar tarta arata destul de bine.
Ardeiul da un gust foarte bun in aceasta tarta, dar este mai greu de manevrat. Il puteti taia in fasii de marimea dorita si il puteti coace putin in cuptor pana gand se inmoaie si il puteti rula in spirala. Eu am sarit peste aceasta etapa si l-am pus crud.

5
Gata

Turnati compozitia de branza peste aluatul de tarta partial copt.
Incepeti sa rulati legumele formand un mic trandafir pe care il asezati in mijlocul tartei, apoi adaugati fasie dupa fasie, in cercuri concentrice, alternand culorile, pana ajungeti la margine. Puteti incepe si de la margine catre centru. Alegeti varianta care vi se pare mai usoara.

6
Gata

Dupa ce ati terminat de asezat legumele presarati-le cu sare si piper, poate si putin cimbru.
Inainte de a pune tarta la copt, stropiti legumele cu ulei de masline sau puteti sa le ungeti folosind o pensula.
Bagati tarta la cuptor timp de o ora la 180 gade Celsius.
Este buna atat calda, cat si rece, alaturi de o salata asortata.

Cu resturile de legume care raman de la prepararea acestei tarte puteti face un ghiveci sau o supa crema de legume. Important este sa le folositi si sa nu le aruncati.

inapoi
Hummus cu ardei copti
inainte
Tarta cu ricotta si smochine proaspete
previous
Hummus cu ardei copti
next
Tarta cu ricotta si smochine proaspete

Add Your Comment