• Home
  • Tarta cu dovlecei, ricotta, lamaie si cimbru

Tarta cu dovlecei, ricotta, lamaie si cimbru

Tarta cu dovlecei, ricotta, lamaie si cimbru

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Numar portii:
200 g faina
125 g unt
250 g ricotta
3 catei de usturoi
coaja si zeama de la o lamaie
4 dovlecei sau 2 zucchini si 2 dovlecei de marime medie
4 crengute de cimbru
2 linguri de ulei de masline
1/4 lingurita fulgi de chilli
sare
piper proaspat macinat

O incantare pentru ochi si pentru papilele gustative

  • 1 ora
  • Portii 8
  • Medium

Ingredients

Instructiuni

Aceasta tarta este impresionanta atat prin aspect cat si prin gust. Desi pare complicat de realizat, te asigur ca nu este.

Ricotta si dovlecelul se potrivesc perfect cu lamaia si cimbrul.

Eu am folosit zucchini si dovlecel galben, dar poti prepara aceasta tarta si doar cu dovlecei sau zucchini. Recomand sa tai fasiile de dovlecel in doua, pe lung. Se monteaza mai usor pe tarta si o sa-ti ajunga sigur 4 dovlecei. Mie nu mi-au ajuns si a trebuit sa improvizez cu niste rosii cherry colorate.

Etape

1
Gata

Pentru aluat, pune intr-un bol faina cu un praf de sare. Adauga untul taiat cubulete si amesteca bine cu degetele pana cand se obtin niste firmituri. Adauga cate o lingura de apa foarte rece si framanta pana cand aluatul se incheaga. Daca este necesar mai adauga apa. Cand aluatul este fin si elastic pune-l la frigider pentru 30 de minute.

2
Gata

Preincalzeste cuptorul la 190°C (treapta 5 la cuptorul pe gaz, temperatura moderata spre mare).

3
Gata

Scoate aluatul din frigider. Intinde aluatul pe o suprafata presarata cu faina cu ajutorul unui sucitor. Transfera aluatul in tava de tarta unsa cu unt si fixati-l bine pe baza si peretii vasului. Cel mai bine e sa folosesti o tava cu diametrul de 26 cm, dar se poate coace si intr-o tava de 28 de cm, ca in cazul de fata. Inteapa baza cu o furculita. Coace aluatul timp de 10-15 minute.

4
Gata

Spala dovleceii, taie capetele si feliaza-i cat mai subtire cu o mandolona (cazul ideal), un peeler de legume, curatator de cartofi sau cu un cutit foarte bine ascutit.
Pentru un rezultat perfect fasiile ar trebui sa aiba aceeasi latime. Eu nu am mai tinut cont de acest aspect, dar tarta arata destul de bine. Recomand sa tai fasiile in jumate pe lung. Se monteaza mai usor pe tarta si te asiguri ca iti ajung fasiile de dovlecel. Mie nu mi-au ajuns pentru toata suprafata tartei si am improvizat cu niste rosii cherry.
Pune fasiile de dovlecel intr-un bol incapator si presara sare.

5
Gata

Intr-un alt bol amesteca ricotta cu usturoiul zdorbit, frunzele de pe 2 crengute de cimbru, tocate marunt, coaja rasa de la o lamaie, sare, piper proaspat macinat si fulgii de chilli. Optional poti sa mai adaugi si un pic de miere. Amesteca totul foarte bine.

6
Gata

Pune compozitia de ricotta peste aluatul de tarta partial copt.
Incepe sa rulezi fasiile de dovlecel formand o mica spirala pe care o asezi in mijlocul tartei, apoi adaugi fasie dupa fasie, in cercuri concentrice, alternand culorile, pana ajungi la margine. Poti incepe si de la margine catre centru. Alege varianta care ti se pare mai usoara.

7
Gata

Intr-un bol mic amesteca 2-3 linguri de ulei de masline cu zeama de lamaie, cimbru tocat marunt. Stropeste feliile de dovlecel cu acest amestec.

8
Gata

Da tarta la cuptor timp de 30 de minute, sau pana cand dovleceii s-au gatit si s-au rumanit usor.
Este buna atat calda, cat si rece, alaturi de o salata verde.

Loulou

previous
Tarta cu smochine, branza de capra, nuci si cimbru
next
Crumble cu afine si cardamom
previous
Tarta cu smochine, branza de capra, nuci si cimbru
next
Crumble cu afine si cardamom

Add Your Comment