Ingredients
- 1 kg de roşii bine coapte (diverse soiuri),
- 2 cepe medii
- 1 ardei rosu
- 3-4 catei de usturoi
- o legatura de tarhon
- 1 lingura cimbru proaspat, tocat
- 500 ml supa de legume sau apa
- o lingurita de zahar
- sare
- piper
Instructiuni
Supa de rosii coapte are un gust mai bogat comparativ cu cea clasica, cu rosii fierte. Prin coacere, rosiile devin mai aromate, iar supa capata mai multa savoare.
Chiar dacă e bine să consumăm cât mai multe legume şi fructe crude, unele dintre acestea sunt mai sănătoase când sunt gătite. Şi asta pentru că valorile nutriţionale cresc odată ce sunt preparate la cald. Unele din cele mai benefice legume gătite sunt tomatele rosii.
Spre deosebire de alte fructe şi legume al căror conţinut nutritiv se reduce atunci când sunt tratate termic, în cazul roşiilor, în urma acestui proces, se păstrează proprietăţile lor antioxidante şi are loc cresterea concentraţiei de licopen. Rosia îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită.
Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roşie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Licopenul are un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare.
Etape
1 Gata | Preincalziti cuptorul la 180 de grade (treapta 4 pe gaz-temperatura moderata). Spălati roşiile şi taiati-le în sferturi, la fel şi ceapa. Taiati ardeiul cubulete. Curatati usturoiul. Într-o tava asezati legumele tăiate, usturoiul, frunze de cimbru si tarhon, presarati sare grunjoasă. Puneti tava în cuptor pentru 20 de minute. |
2 Gata | Dupa ce s-au copt legumele, transferati intr-o oala, adaugati supa (sau apa) si puneti pe foc pana incepe sa fiarba. Adaugati tarhonul tocat si lasati sa fiarba timp de 5 minute. Pentru a mai taia din aciditatea rosiilor adaugati o lingurita de zahar. |
One Comment Hide Comments
Super.