Supa crema de usturoi

Supa crema de usturoi

Ingrediente

Portii
5 capatani mari de usturoi
1 ceapa
3-4 cartofi medii
o jumatate de telina mare sau o telina mai mica
2 radacini de patrunjel
1 pastarnac
jumatate de ardei (optional)
1 morcov (optional)
1 litru de apa
sare
piper
optional smantana de gatit sau branza de burduf sau crema de branza
optional o lingura de cimbru uscat sau cateva crengute de razmarin
cateva picaturi de ulei de masline

O supa fina, cu aroma subtila de usturoi

  • 1 ora si 20 minute
  • Portii 4
  • Easy

Ingrediente

Modul de preparare

De obicei aceasta supa se prepara doar cu albitura (telina, patrunjel, pastarnac), pentru a avea o culoare untoasa. Insa, daca vreti o supa mai colorata, puteti adauga si morcovi sau ardei, pentru a avea si un gust mai bogat.
Daca nu vreti o supa de post, la final puteti adauga smantana, sau o puteti servi cu branza rasa sau crema de branza, sau mozzarella, in functie de ce va place si ce aveti prin casa.

1
Gata

Primul pas este coacerea usturoiului.
Se preincalzeste cuptorul la 190 grade C (treapta 5 la cuptorul pe gaz - foc mediu).
Se curata partile care se desprind usor, dar capatanile de usturoi se lasa intregi, nu se dataseaza cateii de usturoi.
Se taie un fel de capac (cel mai bine mai aproape de baza) la fiecare capata. Astfel, cand va fi copt, usturoiul va fi usor de scos din coaja. Usturoiul de se pune intr-o tava, pe hartie de copt, de preasara sare si se stropeste cu cateva picaturi de ulei de masline. Se impacheteaza in hartia de copt, pentru a nu se arde. Se coace timp de 30-40 de minute, pana cand este moale.

2
Gata

Pana se coace usturoiul, se prepara o supa din legume.
Curatati legumele si taiati-le bucati mari. Puneti apa cu sare la fiert. Cand apa incepe sa fiarba pueti toate legumele la fiert.

3
Gata

Dupa ce s-a copt ustoroiul, lasati-l sa se raceasca. Dupa ce s-au fiert legumele, adaugati si urturoiul. Dupa coacere usturoiul devine cremos si e usor de scos din teaca doar apasand usor la baza catelului de usturoi. Pasati totul cu ajutorul unui blender.
La final asezonati cu sare si piper. Daca doriti adaugati cimbru uscat sau cateva crengute de rozmarin, pentru aroma. Sau poate va place busuiocul... puneti imaginatia la incercare :)
Daca nu vreti o supa de post, puteti adauga smantana sau branza (de care aveti la indemana), pentru un gust mai bogat.

4
Gata

Supa se poate prepara si mai rapid, daca avesti la indemana un stoc de legume sau de carne gata preparat. Astfel, in cast stoc puneti la fiet o ceapa si 3-4 cartofi medii. Cand legumele sunt fierte adaugati ustoroiul copt si pasati cu blenderul.

Usturoiul copt are o compozitie chimica diferita de cea a usturoiului crud. De accea, este mai usor de tolerat si se digera mai usor.
Daca aveti probleme cu digestia si vreti sa va bucurati de aroma delicioasa si de efectele asupra sanatatii, puteti incerca usturoiul copt.
Usturoiul copt are o textura foarte moale si o aroma dulceaga. Nu mai este iute si nu mai are mirosul puternic al usturoiului proaspat. Merge foarte bine cu paine prajita, paste, sau amestecat cu smantana ca sos pentru diverse aperitive gustoase. Puteti incerca o reteta delicioasa de salata cu ustoroi copt. Gasiti reteta aici.

inapoi
Salata de fasole cu ceapa rosie si crutoane
inainte
Sos verde de primavara cu avocado, leurda si ridichi
previous
Salata de fasole cu ceapa rosie si crutoane
next
Sos verde de primavara cu avocado, leurda si ridichi

Add Your Comment