Sarmalute si flori de dovlecel umplute cu orez aromat – reteta cretana

Sarmalute si flori de dovlecel umplute cu orez aromat  –  reteta cretana

Ingrediente

Portii
250 g frunze de vita de vie
50 de flori de dovlecel
300 g orez
1 cana si jumatate de rosii taiate cubulete
2/3 cana menta tocata marunt
1 legatura de patrunjel
1 cana de ulei de masline
2 cepe
2 dovlecei de marime medie
1 cartof de marime medie
sare
piper
chimen

Aceasta reteta, originara din insula Creta, reprezinta o varianta aromata si savuroasa a clasicelor sarmalute de post

  • 60 minute
  • Portii 6
  • Medium

Ingrediente

Modul de preparare

Daca nu aveti flori de dovlecel puteti folosi doar frunze de vita de vie.

1
Gata

Opariti frunzele de vita de vie in apa fierbite apoi scurgeti-le si puneti-le in apa rece pentru a nu se lipi una de cealalta.

2
Gata

Pregatirea florilor de dovlecel: Rupeti cu foarte mare grija codita florii de dovlecel si o data cu ea se va desprinde si pistilul. Curatati frunzulitele verzi de la baza florii, spalati florile cu grija si stergeti-le cu un servet curat sau le tamponati cu servetele de bucatarie din hartie.

3
Gata

Pregati umplutura dupa cum urmeaza. Spalati orezul si scurgeti-l bine de apa. Tocati ceapa marunt, rosiile cubulete mici si razuiti dovleceii si cartoful, Adaugati legumele peste orez si asezonati cu sare, piper si chimen dupa gust. Adaugati menta si patrunjelul tocate marunt si o cana de ulei de masline. Amestecati bine.

4
Gata

Pe fuldul oalei in care veti fierbe sarmalutele puteti pune frunze de vita de vie sau feliute de dovlecel.

5
Gata

Umpleti florile de dovlecel, dar nu pline, pentru ca orezul se umlfa, apoi impaturiti petalele spre interior. Formati si sarmalutele cu frunze de vita de vie. Asezati-le intercalat in oala.

6
Gata

Dupa ce terminati de asezat sarmalutele si florile de dovlecel umplute, mai stropiti cu 2 linguri de ulei de masline, puneti o jumatate de cana de rosii tocate marunt deasupra. Acoperiti totul cu o farfurie asezata cu fundul in sus, pentru ca florile si sarmalutele sa isi pastreze forma. Adaugati suficienta apa cat sa se acopere totul. Puneti capac peste oala si fierbeti la foc mic spre mediu pana cand orezul este fiert.

7
Gata

Se pot servi alaturi de iaurt grecesc, presarate cu frunse proaspete de menta.

inapoi
Supa de rosii coapte cu tarhon
inainte
Salata de pastrav afumat cu sos de hrean
previous
Supa de rosii coapte cu tarhon
next
Salata de pastrav afumat cu sos de hrean

Add Your Comment