Salata de vinete cu iaurt si nuci – reteta persana

Salata de vinete cu iaurt si nuci – reteta persana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Numar portii:
3 vinete medii
1 lingura ulei de masline
1 ceapa medie
2-3 catei de usturoi
1/4 cana de nuci macinate (cam 3 linguri)
2 linguri de menta uscata maruntita
1/2 lingurita de turmeric
1/2 cana de iaurt grecesc
o mana de miez de nuca nemacinat
un varf de lingurita de sofran (daca aveti)
sare
piper

Un gust surprinzator, delicat si puternic in acelasi timp.

  • 40 minute
  • Portii 4
  • Easy

Ingredients

Instructiuni

Numele persan al acestei retete este Kashke Bademjan. In mod normal la prepararea acestui fel de mancare se foloseste Kashk. Kashk se obtine din iaurt sau lapte batut prin scurgere si apoi uscare.
Aceasta reteta se poate prepara, insa si folosind iaurt grecesc sau smantana fermentata.
Nu inlocuiti menta uscata din compozitie cu menta proaspata, pentru ca nu va avea acelasi gust. Menta proaspata o puteti folosi doar ca decor. Iar doua linguri de menta nu sunt prea mult, asa cum am crezut cand am citit prima oara reteta.
Spre deosebire de salata de vinete clasica romaneasca care se serveste rece, acest preparat se serveste caldut sau la temperatura camerei.

Etape

1
Gata

Coaceti vinetele, curatati-le de coaja si puneti-le la scurs.
Puneti sofranul intr-un sfert de cana de apa si lasati-l 10 minute pentru a elibera aromele.

2
Gata

Curatati si tocati ceapa si usturoiul. Intr-o tigaie sau o cratita puneti o lingura de ulei de masline. Cand uleiul e incins puneti ceapa. amestecati cu grija. Cand ceapa incepe sa se caramelizeze usor (aveti grija sa nu o ardeti), adaugati ustoroiul, Sotati incat un minut, apoi adaugati turmericul, menta uscata si sofranul si apa in care si-a eliberat aromele.

3
Gata

tocati vinetele la cutit, nu la blender, pentru a putea simti mai bine aroma vinetelor. Adaugati vinetele peste ceapa si mirodeniile din cratita. Adaugati apoi nucile macinate si iaurtul. Mai lasati cateva minute pe foc.
intre timp prajiti miejii de nuca intr-o tigaie antiaderenta pana cand de pot curata usor de coaja subtire.
Se serveste caldut sau la temperatura camerei, garnisit cu nuci prajite, samburi de rodie, iaurt, sau chiar ceapa caramelizata. E delicios cu pita sau lipie, dar e la fel de bun si pe o paine cu maia.

Loulou

previous
Mini tarte cu rubarba
next
Ciorba de vara cu legume
previous
Mini tarte cu rubarba
next
Ciorba de vara cu legume

Add Your Comment