Ingredients
-
o ceapa uscata mica
-
3 fire de ceapa verde
-
250 g sparanghel
-
1 litru supa de legume sau de pui (daca nu aveti puteti folosi si apa calda)
-
1 lingura ulei de masline
-
50 g unt
-
350 g orez Arborio sau Carnaroli
-
1 pahar de vin alb sec
-
150 g boabe de mazare
-
100 g parmezan
-
1 mana de menta proaspta tocata marunt
-
sare
-
piper
Instructiuni
Etape
1
Gata
|
Clatiti tijele de sparanghel. Tineti tija de cele doua capete si indoiti. Tija se va rupe in locul in care incepe partea lemnoasa. Partea de jos a tijei se curata de portiunile mai lemnoase si poate fi folosita la o delicioasa supa de sparanghel. |
2
Gata
|
Incalziti supa (sau apa). Puneti uleiul de masline impreuna cu jumatate din cantitatea de unt intr-o tigaie mare. Adaugati ceapa uscata si ceapa verde taiate marunt. Gatiti usor, 3-4 minute, pana se inmoaie, avand grija sa nu se coloreze in auriu. |
3
Gata
|
Adaugati orezul si dati focul mai tare. Amestecati si lasati orezul sa se prajeasca timp de cateva minute. Aveti grija ca orezul sau legumele sa nu se lipeasca de tigaie, asa ca amestecati continuu. Adaugati repede vinul (supa sau apa daca nu aveti vin). Amestecati continuu pana cand se evapora vinul. |
4
Gata
|
Dati focul mai incet si incepeti sa adaugati supa sau apa calda amestecand si asteptand pana cand se absoarbe complet, continuati sa adaugati supa si amestecati. Continuati asa timp de aproape 15 minute, pana cand orezul incepe sa se inmoaie, dar este inca al dente. |
5
Gata
|
Adaugati sparanghelul si mazarea la risotto si turnati jumatate din cantitatea se supa amestecand continuu pana cand lichidul este absorbit. Continuati sa adaugati supa pana cand orezul, sparanghelul si mazarea sunt gatite. Amestecati continuu. Este posibil sa nu aveti nevoie de toata cantitatea de supa, insa daca ati consumat toata supa si credeti ca orezul nu este inca gatit puteti sa mai incalziti putina apa. Dar aveti grija sa nu gatiti prea tare orezul. Orezul trebuie sa isi pastreze forma, trebuie sa fie moale si cremos. |
6
Gata
|
Stingeti focul, adugati untul ramas, jumatate din cantitatea de parmezan si menta tocata marunt. Asezonati cu sare si piper. Puneti capacul si lasati sa se odihneasca cateva minute. Se serveste cald cu parmezan ras si menta proaspata pe deasupra. |