Ingredients
- o ceapa uscata mica
- 2-3 fire de ceapa verde
- o legatura de leurda
- 200 g urzici tinere curatate
- 1 litru supa de legume sau de pui (daca nu aveti puteti folosi si apa calda)
- 1 lingura ulei de masline
- 50 g unt
- 250 g orez Arborio sau Carnaroli
- o jumatate de pahar de vin alb sec
- 75 g parmezan
- sare
- piper
Pentru sosul de hrean
- 6 linguri de hrean ras
- o lingurita de miere
- o lingura de otet
- sare
- 100 ml smantana
Instructiuni
Pentru aceasta reteta e bine sa folosesti doar urzici foarte tinere. Daca incep sa urzice si sa irite mana cand le atingi, deja sunt prea mature pentru a le folosi la mancare, pentru ca pot fi iritante pentru stomac.
Poti prepara aceasta reteta si cu stevie sau spanac.
Etape
1 Gata | Curata si spala bine urzicile. Nu ar trebui sa ai nevoie de manusi, pentru ca urzicile care sunt pentru mancare ar trebui sa fie foarte tinere, iar acelea nu urzica si nu irita. Pune o oala mare cu apa cu sare la fiert. Cand apa incepe sa fiarba pune urzicile si opareste-le doar 2 minute pe ceas. Urzicile trebuie sa iti pastreze culoarea verde. Dupa oparire le treci repede intr-o strecuratoare si le tini 1 minut sub jet de apa foarte rece. Apa rece opreste procesul de fierbere si le pastreaza culoarea frumoasa si vie. Le lasati la scurs in strecuratoare. Dua ce le-ai oparit poti sa le pui si intr-un va cu apa cu gheata. |
2 Gata | |
3 Gata | Adauga orezul si da focul mai tare. Amesteca si lasa orezeul sa se prajeasca timp de cateva minute, [ana devine translucid. Ai grija ca orezul sau legumele sa nu se lipeasca de tigaie, asa ca amesteca continuu. Adauga repede vinul (supa sau apa daca nu ai vin). Amesteca continuu pana cand se evapora vinul. |
4 Gata | Da focul mai incet si incepe sa adaugi supa sau apa calda amestecand si asteptand pana cand se absoarbe complet, continua sa adaugi supa si sa amesteci. Continua asa pana cand orezul este fiert, dar ai grija sa nu gatesti prea tare orezul. Orezul trebuie sa isi pastreze forma, trebuie sa fie moale si cremos. |
5 Gata | |
6 Gata | Pentru a prepara sosul de hrean, hreanul se curata bine, se spala, apoi se da pe razatoare. Se freaca bine hreanul ras cu smanatana, adaugand apoi treptat otetul, mierea de albine si sare. |
7 Gata | |
8 Gata |