Ingrediente
-
o ceapa uscata mica
-
2-3 fire de ceapa verde
-
o legatura de leurda
-
200 g urzici tinere curatate
-
1 litru supa de legume sau de pui (daca nu aveti puteti folosi si apa calda)
-
1 lingura ulei de masline
-
50 g unt
-
250 g orez Arborio sau Carnaroli
-
o jumatate de pahar de vin alb sec
-
75 g parmezan
-
sare
-
piper
-
Pentru sosul de hrean
-
6 linguri de hrean ras
-
o lingurita de miere
-
o lingura de otet
-
sare
-
100 ml smantana
Modul de preparare
Folositi doar urzici foarte tinere. Daca incep sa urzice si sa irite mana cand le atingeti, deja sunt prea mature pentru a le folosi la mancare, pentru ca pot fi iritante pentru stomac.
1
Gata
|
Curatati si spalati bine urzicile. Nu ar trebui sa aveti nevoie de manusi, pentru ca urzicile care sunt pentru mancare ar trebui sa fie foarte tinere, iar acelea nu urzica si nu irita. Puneti o oala mare cu apa cu sare la fiert. Cand apa incepe sa fiarba puneti urzicile si opariti-le doar 2 minute pe ceas. Urzicile trebuie sa iti pastreze culoarea verde. Dupa oparire le treceti repede intr-o strecuratoare si le tinuti 1 minut sub jet de apa foarte rece. Apa rece opreste procesul de fierbere si le pastreaza culoarea frumoasa si vie. Le lasati la scurs in strecuratoare. |
2
Gata
|
|
3
Gata
|
Adaugati orezul si dati focul mai tare. Amestecati si lasati orezeul sa se prajeasca timp de cateva minute. Aveti grija ca orezul sau legumele sa nu se lipeasca de tigaie, asa ca amestecati continuu. Adaugati repede vinul (supa sau apa daca nu aveti vin). Amestecati continuu pana cand se evapora vinul. |
4
Gata
|
Dati focul mai incet si incepeti sa adaugati supa sau apa calda amestecand si asteptand pana cand se absoarbe complet, continuati sa adaugati supa si amestecati. Continuati asa timp pana cand orezul este fiert, dar aveti grija sa nu gatiti prea tare orezul. Orezul trebuie sa isi pastreze forma, trebuie sa fie moale si cremos. |
5
Gata
|
|
6
Gata
|
Pentru a prepara sosul de hrean, hreanul se curata bine, se spala, apoi se da pe razatoare. Se freaca bine hreanul ras cu smanatana, adaugand apoi treptat otetul, mierea de albine si sare. |
7
Gata
|
|
8
Gata
|
|