Pasca sarata cu branza si verdeturi

Pasca sarata cu branza si verdeturi

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Numar portii:
Pentru aluat
350 g faina de tip 000
200 ml lapte
5 g drojdie uscata
1 lingura de zahar
50 g unt topit si racit
1 lingurita de sare
Pentru umplutura
500 g urda de oi sau un amestec de urda si telemea sau cas de oi sau 300 g branza de vaci si 200 g telemea
150 g smantana grasa
2 oua
2-3 fire ceapa verde
2-3 fire de usturoi verde sau o mana de frunze de leurda
2 maini generoase de verdeata (marar, patrunjel sau ambele)
sare
piper proaspat macinat
un ou pentru uns

O pasca aperitiv, cu gust proaspat de verdeturi

  • 1 ora si 25 minute
  • Portii 8
  • Medium

Ingredients

  • Pentru aluat

  • Pentru umplutura

Instructiuni

Aceasta pasca sarata cu branza si verdeturi este un aperitiv special pentru masa de Paste. Poate fi pregatita si cu alte ocazii, fiind de fapt o placinta din aluat dospit, frumos impletita, umpluta cu branza, ceapa verde, usturoi verde si multa verdeata: marar, patrunjel sau leurda. Ceapa verde, usturoiul verde si verdeata dau un gust proaspat acestui preparat.

Mie imi place foarte mult aceasta pasca cu urda de oi, dar poti sa o prepari cu un amestec de branza de vaci si telemea, sau urda si telemea sau cas de oi maturat sau proaspat sau branza de burduf. Orice combinatie alegi, rezultatul este sigur unul delicios.

Acest aperitiv cu gust de primavara merge de minune alaturi de un ou rosu sau alaturi de drob.

Etape

1
Gata

Pentru aluat incalzeste laptele fara sa fie fierbinte, atat cat sa nu arda la deget. Topeste untul si lasa-l sa se raceasca.
Cerne faina intr-un bol mai mare. Adauga sarea, zaharul, drojdia, untul si jumatate din cantitatea de lapte. Incepe sa framanti cu mana sau cu ajutorul unui robot pana cand se incorporeaza bine toate ingredientele. Adauga lapte putin cate putin. In functie de faina poti avea nevoie de mai mult sau mai putin lapte.
Se framanta pana cand se obtine un aluat elastic.
Pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, apoi acopera bolul cu o folie de plastic si un servet curat. Se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul (45 de minute - 1 ora)

2
Gata

Pentru a prepara umplutura pune intr-un bol urda sau combinatia de branza aleasa, smantana, 2 oua, ceapa verde si usturoiul verde tocate marunt si verdeata tocata marunt. Adauga sare si piper dupa gust. Atentie la sare daca folosesti branzatelemea sau branza de burduf. Amesteca totul bine.

3
Gata

Imparte aluatul in doua parti. O parte sa reprezinte aproximativ o treime si o parte mai mare, care sa fie cam 2 treimi. Poti cantari aluatul si poti sa tai din el o treime si restul ramane pe mai tarziu.
Bucata mai mica de aluat o intinzi cu ajutorului unui sucitor pentru a obtine un disc de diametrul tavii in care vei coace pasca. Eu am folosit o tava de tort cu fundul detasabil cu diametru de 22 cm. Daca vrei, poti sa faci discul mai mare, ca sa acopere si peretii tavii. Eu nu am vrut asta.
Restul aluatului il pastrezi acoperit, pentru mai tarziu.

4
Gata

Tapeteaza tava cu hartie de copt si aseaza discul din aluat pe fundul tavii.

5
Gata

Se pune umplutura in tava si se distribuie uniform pe toata suprafata.

6
Gata

Imparte aluatul ramas in 4 parti egale.
Din 3 parti de aluat vom forma marginea impletita. Se ruleaza 3 corzi lungi identice, cu lungimea de aproximativ 1 m fiecare. Impleteste in 3 cele 3 corzi. Lungimea impletiturii trebuie sa fie de aproximativ 70 cm-80 cm.

7
Gata

Ultima bucata de aluat o imparti in patru. Se ruleaza 4 rulouri cam de lungimea diametrului tavii si se impletesc doua cate doua. Aceste impletituri le vom aseza in cruce pe mijlocul tavii. Aceasta inpletitura de pe mijloc este optionala, mai ales daca nu prepari aceasta placinta de Paste.
Aseaza impletitura in 3 pe marginea tavii si cele doua impletituri mai scurte pe mijlocul tavii.

8
Gata

Bate un ou cu un praf de sare si unge pasca pe deasupra, atat aluatul cat si branza.

9
Gata

Cuptorul trebuie preincalzit la 170 C (treapta 4, temperatura medie la cuptorul cu gaz).
Pasca se coace timp de 35 - 40 de minute pana cand devine rumena si trece testul scobitorii.

10
Gata

Lasa pasca sa se raceasca complet inainte de a o taia.
E delicioasa in duminica de Paste alaturi de un ou rosu, sau de o bucatica de drob.
Sa fiti sanatosi si sa va bucurati de Sarbatorile Pascale, cu aceasta pasca sarata cu branza si verdeturi pe masa.

Loulou

previous
Clatite pufoase – pancakes cu flori de soc si salcam
next
Salata cu ton, sparanghel si cartofi noi
previous
Clatite pufoase – pancakes cu flori de soc si salcam
next
Salata cu ton, sparanghel si cartofi noi

Add Your Comment