Ingredients
- 250 g branza de vaci grasa si foarte bine stoarsa
- 1 ou
- 50 g gris
- 50 g faina
- 1 pliculet de zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
- 10 g unt
- 50 g unt + 125 g pesmet + 3 linguri zahar (pentru pesmet crocant) sau 250 g smantana + 1 lingura de zahar + dulceata
- un praf de sare
Instructiuni
Au un gust bogat pentru ca se prepara cu multa branza dulce de vaci si se pot servi cu smantana si dulceata sau cu unt si pesmet crocant.
Etape
1 Gata | Se umple o cratita incapatoare cu apa si se pune la fiert pe foc mediu. |
2 Gata | |
3 Gata | Se ruleaza aluatul intr-un cilindru cu diametrul de aproximativ 3-4 cm. Taiati felii de aproximativ 2 cm grosime. Dati o forma rotunda fiecarei felii iar apoi apasati cu degetul in centrul fiecarui papanas, fara sa il gauriti. |
4 Gata | Cand apa incepe sa fiarba, adaugati un praf de sare si toti papanasii. Apa nu trebuie sa clocoteasca, focul trebuie sa fie mediu. Veti observa ca papanasii se duc pe fundul cratitei. Daca papanasii se lipesc de cratita, se desprind cu grija cu ajutorul unei palete. |
5 Gata | |
6 Gata | Papanasii fierti se scot din apa folosind o paleta cu gauri si se pun intr-un bol. Cat sunt fierbinti se adauga 10 g de unt moale si se amesteca usor, pentru a nu-i rupe. |
7 Gata | Din acest moment aveti doua optini pentru servirea papanasilor. Fie ii treceti prin pesmet crocant, pregatit dupa cum este descris la pasul urmator, fie ii serviti cu smantana si dulceata sau gem. |
8 Gata | Daca vreti sa serviti papanasii cu pesmet crocant, acesta se prepara dupa cum urmeaza: puneti 50 g de unt intr-o tigaie antiaderenta, pe foc mediu. Cand untul s-a topit, se adauga pesmetul si se prajeste aproximativ 4-5 minute sau pana cand capata culoare aurie. Se ia tigaia de pe foc , iar pesmetul de pune intr-o farfurie si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit complet, se adauga 3 linguri de zahar si se amesteca bine. |
9 Gata | Se adauga pesmetul crocant peste papanasii imbrcati in unt si se amesteca cu grija pana cand sunt acoperiti bine cu pesmet. |