Ingredients
-
oua cu coaja alba si maro
-
2 linguri de turmeric
-
1 sfert de varza rosie mare sau jumatete dintr-o varza mica
-
cojile de la 10-15 cepe
-
otet
-
sare
-
ulei sau untura pentru luciu
Instructiuni
Vopsirea cu ajutorul plantelor si condimentelor este foarte simpla, iar culorile obtinute sunt superbe. In plus, metoda naturala, fara substante sintetice, nu va afecta sanatatea ta si a familiei tale.
Tot ce ai nevoie pentru a pune în practica metoda naturala pentru vopsirea oualelor de Paste sunt cateva legume, fructe si condimente, otet, sare si rabdare.
Pentru a obtine culoarea albastra, verde sau galbena e bine sa ai oua albe sau cu coaja cat mai deschisa la culoare. Culoarea rosie e mai intensa daca folosesti oua cu coaja maronie, cat mai inchise la culoare.
Etape
1
Gata
|
|
2
Gata
|
Pune cojile de ceapa (eu am avut si ceapa rosie si ceapa galbena), varza rosie tocata marunt si turmericul in cate o craticioara. Adauga cate o lingura de sare si doua linguri de otet in fiecare cratita. Adauga apoi apa cat sa obtii o cantitate de lichid care sa acopere ouale. Pune toate cele trei craticioare la fiert si lasa sa fiarba aproximativ 20 de minute. Dupa ce au fiert si s-a extras bine culoarea din cojile de ceapa si din varza, scoateti cojile si varza pentru a ramane doar lichidul. |
3
Gata
|
Pune ouale la fiert in fiecare craticioara. Oua albe pentru varza rosie, cu coaja cat mai deschisa in turmeric, iar pentru cojile de ceapa pot fi si oua cu coaja maronie. Lasa ouale sa fiarba 10-12 minute (de când a inceput apa sa clocoteasca), apoi se stinge focul si se lasa ouale sa se raceasca in oala. |
4
Gata
|
Daca vrei culori mai pastelate, poti sa scoti ouale imediat, iar daca vrei culori mai intense poti sa le lasi mai mult timp. Pentru ouale vopsite cu zeama de varza vei vedea ca procesul de colorare dureaza mai mult. Eu le-am tinut aproape o ora pentru a obtine aceasta culoare albastra. Poti sa obtii culoarea verde daca dupa ce scoti ouale din craticioara cu varza le pui in cea cu turmeric. |
5
Gata
|