Ingredients
- Legumele care va plac, in cantitatea si proportiile dorite: castraveti, gogonele, conopida, varza, sfecla rosie, pepeni mici, etc.
- hrean proaspat, radacina
- flori de marar uscate
- cimbru uscat
- telina radacina si frunze
- morcov
- usturoi
- gutui sau mere (optional)
- ardei iute
- frunze de visin
- frunze de dafin
- piper boabe
- sare neiodata (sare pentru muraturi)
- boabe de mustar, boabe de ienibahar, alte condimente dupa bunul plac
Instructiuni
La pregatirea muraturilor este obligatoriu sa folositi sare neiodata. Daca folositi sare obisnuita, iodata, muraturile se vor inmuia.
Cantitatile depind de cat de multe muraturi vreti sa preparati: un borcan, un butoi, mai multe. Legumele le asortati dupa bunul plac. Timpul in care muraturile vor fi gata depinde de temperatura locului in care depozitati recipientele.
Sfecla rosie si varza rosie vor da tuturor muraturilor o culoare rozie.
Etape
1 Gata | |
2 Gata | Pe fundul recipientului se aseaza frunze de telina, boabe de mustar, de ienibahar, de piper, frunze de dafin, apoi alternati legumele, cateii de usturoi, felii de telina, felii de sfecla rosie, ardei iuti intregi si hrean. Alternati legumele, radacinoasele si condimentele pana cand se umple recipientul. Pe ultimul strat puneti crengute de visin, de marar, de cimbru, frunze de telina. |
3 Gata | Pentru prepararea saramurii se urmeaza urmatoarea regula; la fiecare litru de apa se pune 1 lingura plina de sare neiodata. Aproximarea cantitatii de apa se poate face astfel: intr-un vas de 10 litri volum, vor incapea aproximativ 5 litri de apa. Intr-un butoias dde 30 de litri intra aproximativ 15 litri de apa. |
4 Gata | Se toarna saramura peste legume. Deasupra se pun bete de marar sau de hrean asa fel incat sa nu permita legumelor sa se ridice la suprafata (sa stea acoperite cu saramura). Se mai poate pune o greutate deasupra, ca de exemplu o farfurioara asezata cu gura in jos. Recipientul se depoziteaza intr-un loc racoros. Dupa 2-3 saptamani puteti sa gustati sa vedeti daca legumele sunt murate. |