Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Numar portii:
500 g faina 000
25 g drojdie proaspata/7 g drojdie uscata
70 g unt
2 oua
100 g zahar
250 ml lapte
1 lingurita de coaja de portocala rasa (optional)
2 pliculete de zahar vanilat sau exctract de vanilie
100 – 150 g nuca macinata
4-5 linguri miere
un praf de sare

Mucenici pufosi si insiropati

  • 2 ore si 20 minute
  • Portii 12
  • Medium

Ingredients

Instructiuni

In fiecare an, pe data de 9 martie, este Sarbatoarea celor 40 de mucenici din Sevastia. In Moldova, in cinstea acestei sarbatori, se pregatesc 40 de colacei numiti sfinti sau mucenici. Acestia se prepara de obicei din aluat de cozonac, se insiropeaza cu miere si se imbraca in nuca.

Etape

1
Gata

Amestecati dojdia cu zaharul si laptele caldut si lasati cateva minute la loc cald.

2
Gata

Cerneti faina intr-un vas, iar in centrul ei adaugati drojdia amestecata cu zaharul si laptele, un praf de sare, ouale, vanilia si coaja de portocala.

3
Gata

Se framanta pana prinde consistenta dupa care incepeti sa adaugati untul topit, dar rece. Se framanta pana cand se obtine un aluat elastic. Acoperiti vasul cu un servet si lasati aluatul sa se odihneasca intr-un loc cald, ferit de curenti de aer rece, pana cand isi dubleaza volumul.

4
Gata

Presarati suprafata de lucru cu faina si formati suluri lungi din aluat dupa care modelati mucenicii in forma cifrei 8. Puteti sa-i faceti impletiti, sau simpli, mai mari, sau mai mici, dupa bunul plac.
Puneti mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Mai lasati mucenicii la crescut un sfert de ora, apoi ii ungeti cu albusul batut.

5
Gata

Coaceti mucenicii in cuptorul preincalzit la 180°C (treapta 4 la cuptorul pe gaz, temperatura moderata), timp de 15-20 minute, pana se rumenesc.

6
Gata

Intr-o cratita incalziti o cana de apa in care dizolvati mierea la foc mic cateva minute, pentru a forma un sirop

7
Gata

Dupa ce scoateti mucenicii din cuptor pueti-i in sirop cate un minut pe fiecare parte, pentru a se insiropa bine. Apoi puteti sa ii presarati cu nuca macinata. Daca ii doriti mai dulci, inainte de a presara nuca puteti sa ii mai pensulati putin cu miere pe care o incalziti putin in prealabil.

Loulou

previous
Bomboane raw-vegane cu zmeura
next
Mucenici moldovenesti umpluti cu nuca
previous
Bomboane raw-vegane cu zmeura
next
Mucenici moldovenesti umpluti cu nuca

One Comment Hide Comments

Sunt foarte buni, intr-adevar! Exact reteta aceasta o prepara si cuscra mea (care este din Bicaz) si ne incanta in fiecare an cu ea. Simpla, dar extrem de delicioasa!

Dă-i un răspuns lui Elena Anulează răspunsul