• Home
  • Deserturi
  • Galuste cu prune – cu sau fara gluten, servite cu sos de afine

Galuste cu prune – cu sau fara gluten, servite cu sos de afine

Galuste cu prune – cu sau fara gluten, servite cu sos de afine

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Numar portii:
Pentru galuste
800 g cartofi fierti in coaja
10-20 prune (in functie de dimensiuni)
250-300 g faina de orez (sau de grau, daca nu vrei sa eviti glutenul) (cantitatea de faina poate varia in functie de soiul cartofilor)
2 oua
o lingurita de sare
Pentru amestecul de deasupra galustelor
200 g nuca macinata (sau pesmet, daca nu eviti glutenul)
50 g unt
50-75 g zahar brun (in functie de cat de dulce vrei sa fie)
o lingurita de scortisoara (optional)
Pentru sosul de afine
600 g afine
100 g zahar brun
zeama de la jumatate de lamaie

Un desert simplu si ieftin, transformat intr-un desert sanatos si rafinat

  • 35 minute
  • Portii 10
  • Easy

Ingredients

  • Pentru galuste

  • Pentru amestecul de deasupra galustelor

  • Pentru sosul de afine

Instructiuni

Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la bunica, imi aduc minte de galustele cu prune. Iarna ni le facea cu gem de prune si erau la fel de delicioase.

Reteta aceasta e o adaptarea a retetei  clasice, deoarece am eliminat faina de grau si pesmetul si le-am inlocuit cu faina de orez si nuca macinata. Pentru un gust si o aroma in plus, le-am servit alaturi de un sos din afine. Gusturile si aromele merg super bine impreuna.

Etape

1
Gata

Pune cartofii cu tot cu coaja la fiert intr-o oala mare, cu apa cu putina sare.
Dupa cartofii s-au fiert (ii testezi furculita), se scurg si se lasa 10 minute sa se raceasca.
Curata cartofii de coaja si zdrobeste-i cu o presa speciala pentru cartofi sau da-i prin razatoarea mica. Eu am folosit razatoarea.

2
Gata

Peste cartofii zdrobiti se adauga cele 2 oua intregi, sarea si o parte din faina (cam 200 g).
Nu se pune toata faina de la inceput deoarece nu stim cat de umezi sunt cartofii. Compozitia se framanta cu mana. Daca compozitia este inca lipicioasa si moale se adauga si restul de faina. Este posibil sa ai nevoie si de mai multa faina, in functie de soiul cartofilor. Aluatul de galuste cu prune trebuie sa ramana un aluat moale.

3
Gata

Prunele se spala si se taie pe o latura pentru a scoate samburele. Daca prunele sunt micute le poti lasa intregi. Daca sunt mari poti pune cate o jumatate de pruna.
Fiind un aluat moale si lipicios, modelarea galustelor cu prune se face cu mana uda. Se iau bucati din compozitie, se formeaza bilute si se aplatizeaza in palma (in forma de discuri de cca. 10-12 cm diametru si avand o grosime ce cca 0,5 - 1 cm). Dimensiunile discurilor de aluat variaza in functie de marimea prunelor. Se aseaza cate o pruna in mijlocul lor si se acopera pruna cu aluat formand galustele. Se continua cu restul de prune si de aluat, asezandu-le pe un suport pudrat cu faina.

4
Gata

Se pune la fiert apa intr-o oala mare – cam de 2 - 3 L si se adauga 1 lingurita de sare (este foarte important sa fie sarata pentru ca altfel galustele sunt fade). Cand apa incepe sa clocoteasca se aseaza galustele in ea. La inceput se duc la fund. Le puteti ajuta cu o paleta ca sa nu se lipeasca de oala. Galustele se vor ridica singure la suprafata, cand sunt fierte. NU trebuie aglomerata oala! Mai bine le fierbi in 2-3 transe decat sa le inghesuiesti. In primul rand scade foarte tare temperatura apei si in al doilea rand galustele se deformeaza, se turtesc daca stau inghesuite. Ele trebuie sa pluteasca liber in apa fierbinte.
Galustele cu prune se fierb aproximativ 10-15 minute (cronometrate din momentul in care apa incepe din nou sa fiarba), la foc mic, fara capac!

5
Gata

Cat timp se fierb galustele se pregateste sosul de afine si nuca.
Afinele se pun intr-un vas imreuna cu zaharul si zeama de lamaie. Se lasa cam 10-15 minute din momentul in care incepe sa fiarba. Apoi poti fie sa zdrobesti afinele cu ajutorul unui blender, fie treci totul printr-o sita. Daca sosul este prea subtire poti sa il mai pui pe foc pana se ingroasa la consitenta dorita.

6
Gata

Intr-o tigaie larga, antiaderenta, se topeste untul, fara a-l lasa sa se arda. Se adauga nuca macinata si se amesteca bine, pe foc mediu spre mic. Se amesteca pana ce nuca a absorbit tot untul topit si si-a schimbat culoarea, rumenindu-se. Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se adauga zaharul si se amesteca bine. Daca doresti, poti sa adaugi scortisoara.

7
Gata

Dupa ce galustele se ridica la suprafata, semn ca sunt fierte, se scot cu o spumiera din oala cu apa clocotita si se scurg. Se aseaza direct in tigaia cu nuca se tavalesc bine, ca sa fie imbracate uniform.

8
Gata

Galustele se servesc calde, alaturi de sosul de afine.
Pe masura ce se racesc ele devin mai tari, dar pot fi incalzite si servite si a doua zi.
Partea frumoasa la aceste galuste cu prune fara gluten este ca sunt mai putin cleioase decat cela preparate cu faina de grau si nu se intaresc la fel de mult dupa ce se racesc.

Loulou

previous
Zacusca de galbiori
next
Tarta cu smochine, branza de capra si cimbru
previous
Zacusca de galbiori
next
Tarta cu smochine, branza de capra si cimbru

Add Your Comment