Ingredients
Pentru galuste
- 800 g cartofi fierti in coaja
- 10-20 prune (in functie de dimensiuni)
- 250-300 g faina de orez (sau de grau, daca nu vrei sa eviti glutenul) (cantitatea de faina poate varia in functie de soiul cartofilor)
- 2 oua
- o lingurita de sare
Pentru amestecul de deasupra galustelor
- 200 g nuca macinata (sau pesmet, daca nu eviti glutenul)
- 50 g unt
- 50-75 g zahar brun (in functie de cat de dulce vrei sa fie)
- o lingurita de scortisoara (optional)
Pentru sosul de afine
- 600 g afine
- 100 g zahar brun
- zeama de la jumatate de lamaie
Instructiuni
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la bunica, imi aduc minte de galustele cu prune. Iarna ni le facea cu gem de prune si erau la fel de delicioase.
Reteta aceasta e o adaptarea a retetei clasice, deoarece am eliminat faina de grau si pesmetul si le-am inlocuit cu faina de orez si nuca macinata. Pentru un gust si o aroma in plus, le-am servit alaturi de un sos din afine. Gusturile si aromele merg super bine impreuna.
Etape
1 Gata | Pune cartofii cu tot cu coaja la fiert intr-o oala mare, cu apa cu putina sare. |
2 Gata | Peste cartofii zdrobiti se adauga cele 2 oua intregi, sarea si o parte din faina (cam 200 g). |
3 Gata | Prunele se spala si se taie pe o latura pentru a scoate samburele. Daca prunele sunt micute le poti lasa intregi. Daca sunt mari poti pune cate o jumatate de pruna. |
4 Gata | Se pune la fiert apa intr-o oala mare – cam de 2 - 3 L si se adauga 1 lingurita de sare (este foarte important sa fie sarata pentru ca altfel galustele sunt fade). Cand apa incepe sa clocoteasca se aseaza galustele in ea. La inceput se duc la fund. Le puteti ajuta cu o paleta ca sa nu se lipeasca de oala. Galustele se vor ridica singure la suprafata, cand sunt fierte. NU trebuie aglomerata oala! Mai bine le fierbi in 2-3 transe decat sa le inghesuiesti. In primul rand scade foarte tare temperatura apei si in al doilea rand galustele se deformeaza, se turtesc daca stau inghesuite. Ele trebuie sa pluteasca liber in apa fierbinte. |
5 Gata | Cat timp se fierb galustele se pregateste sosul de afine si nuca. |
6 Gata | Intr-o tigaie larga, antiaderenta, se topeste untul, fara a-l lasa sa se arda. Se adauga nuca macinata si se amesteca bine, pe foc mediu spre mic. Se amesteca pana ce nuca a absorbit tot untul topit si si-a schimbat culoarea, rumenindu-se. Se ia tigaia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Se adauga zaharul si se amesteca bine. Daca doresti, poti sa adaugi scortisoara. |
7 Gata | |
8 Gata | Galustele se servesc calde, alaturi de sosul de afine. |