Ciorba de cartofi cu afumatura si tarhon

Ciorba de cartofi cu afumatura si tarhon

Ingrediente

Portii
1 Kg cartofi roz
300 -500 g afumatura (300 g daca folositi sunculita sau kaiser sau muschiulet afumat sau 500 g daca folositi carne cu os, ca de exemplu ciolan afumat sau coaste afumate
1 ceapa mare
2 morcovi
o bucata de radacina de telina
1 radacina de patrunjel
1 ardei
1 lingura de boia dulce
1 legatura de tarhon
200 g smantana
sare
piper

Tarhonul este condimentul care da un gust aparte si face ca ciorba de cartofi cu afumatura sa nu fie una banala.

  • 1 ora si 30 minute
  • Portii 6
  • Easy

Ingrediente

Modul de preparare

In functie de tipul de afumatura folosit, primele etape de preparare ale ciorbei sunt diferite. Mai jos este prezentat modul de preparare atat pentru afumatura fara os, mai grasa (sunculita, piept ardelenesc, Kaiser), cat si pentru afumatura cu os (ciolan afumat sau coaste afumate)
Aveti grija sa nu folositi cartofi sfaramiciosi.
Stiu ca in Ardeal se mai foloseste otet aromatizat cu tarhon, dar aceasta ciorba este pur si simplu delicioasa si fara otet.

1
Gata

Incepeti cu afumatura.
Daca aveti sunculita, Kaiser, sau alt tip de afumatura cu grasime si fara os, taiati-o bucatele mai groase si puneti-o intr-o tigaie la rumenit. Cand sunculita e rumena si excesul de grasime s-a topit, scoateti-o pe servetele de hartie. Astfel indepartam excesul de grasime. Pastrati sunculita pentru mai tarziu,
Daca aveti afumatura cu os, spalati-o bine si puneti-o cu apa rece la fiert, intr-o oala cu 3-4 litri de apa. Cand carnea ajunge la fierbere si incepe sa se formeze spuma, indepartati-o cu o lingura sau cu o spumiera. Dupa ce nu se mai formeaza spuma, se reduce focul, se acopera oala cu un capac, si se lasa afumatura sa fiarba. Dupa ce a fiert, scoateti carnea de o pe os si taiat-o in bucati de dimensiunea dorita. Pastrati carnea pentru mai tarziu.
In acest moment, daca doriti o ciorba mai slaba puteti indeparta cu o lingura grasimea de la suprafata supei in care a fiert carnea,

2
Gata

Pentru urmatorul pas, curatati si taiati legumele cubulete, de marimea dorita.
Daca ati ales afumatura fara os, pe care ati rumenit-o in tigaie, puneti la fiert o oala cu 3 litri cu apa rece. Cand apa incepe sa fiarba puneti legumele la fiert.
Daca ati folosit afumatura cu os, dupa ce ati scos carnea si ati degresat supa, puneti legumele la fiert in apa fierbinte. Daca supa a scazut prea mult, si mai e nevoie, adaugati apa fierbinte.
Adaugati si boiaua.
Nu puneti inca cartofii, deoarece radacinoasele au nevoie de mai mult timp de fierbere.

3
Gata

Cand legumele sunt pe jumatate fierte se adauga cartofii taiati cubulete, Cand cartofii sunt aproape fierti se adauga in oala si afumatura (cea rumenita in tigaie sau cea fiarta si taiata cubulete).
Dupa ce toate legumele sunt fierte, puteti adauga smantana. Dizolvati smantana cu un polonic de ciorba fierbinte inante de a o turna in oala. Mai lasati sa fiarba 2-3 minute.
La final asezonati cu sare si piper si dupa ce stingeti focul adaugati tarhonul tocat marunt.
Se serveste calda. Daca doriti, mai puteti sa va puneti smantana in farfurie, dupa gust.

inapoi
Pasta de ardei
inainte
Ciuperci in sos de vin rosu
previous
Pasta de ardei
next
Ciuperci in sos de vin rosu

Add Your Comment