Ingredients
Pentru prunele coapte
- 10-12 prune, nu foarte coapte
- 3 linguri de zahar brun
- 3 linguri de suc de mere neindulcit
- 3 frunze de dafin
Pentru budinca de orez
- 25 g unt plus unt pentru uns tava de copt
- 4 linguri de zahar
- 90 g de orez (de preferinta orez pentru risotto)
- 650 ml lapte gras
- 250 ml smantana
- 1/2 lingurita de nucsoara macinata
Instructiuni
Desi timpul de gatire este lung, asteptarea va fi recompensata de o combinatie surprinzatoare de texturi si arome.
Etape
1 Gata | Pentru prunele coaptePentru prune preincalziti cuptorul la 200 grade C (treapta 6 la cuptorul pe gaz, temperatura moderata spre mare). Taiati prunele pe jumatate si scoateti samburii. Amestecati prunele cu zaharul intr-un bol, pana cand fructele sunt bine acoperite de zahar. Asezati prunele intr-un vas termorezistent, cu pielita in jos. Stropiti prunele cu sucul de mere si puneti frunzele de dafin printre fructe. Coaceti timp de 25-30 minute, pana cand fructele se inmoaie. Lasati apoi fructele sa se raceasca. |
2 Gata | Pentru budincaUngeti cu unt un vas termorezistent cu capacitatea de un litru. Adaugati toate ingredientele pentru budinca, mai putin nucsoara, apoi amestecati. Presarati nucsoara pe deasupra, introduceti vasul in cuptor si reduceti temperatura la 150 grade C (treapta 2 la cuptorul pe gaz, temperatura mica). |
3 Gata | Coaceti timp de 10-15 minute apoi amestecati usor. Introduceti din nou budinca in cuptor si coaceti timp de o ora si 45 de minute, pana cand capata o culoare aurie. Dupa ce este gata, lasati budinca sa se odihneasca timp de 10 minute, apoi serviti alaturi de prunele coapte si de siropul lasat de acestea. |