Babka sarata cu pesto – cu aluat oparit

Babka sarata cu pesto – cu aluat oparit

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediente

Numar portii:
Pentru paine
500 g faina de tip 000 (cu un continut mare de proteine)
25 g drojdie proaspata
1 lingurita de zahar
275 ml lapte
5 galbenusuri
30 g unt
75 ml ulei de masline
10 g sare
Pentru pesto
2 legaturi de leurda (cam 100 g)
50 g fistic, seminte de pin sau nuci
50 g parmezan
50 ml ulei de masline
zeama de la o jumatate de lamaie
sare
piper proaspat macinat

O paine frageda si gustoasa, pe care o mananci si goala

  • 2 ore si 30 minute
  • Portii 1
  • Medium

Ingredients

  • Pentru paine

  • Pentru pesto

Instructiuni

Aceasta babka sarata cu umplutura de pesto este pur si simplu senzationala. Aluatul de paine cu lapte, un si ou are un gust extraordinar si este super pufos, se rupe in fasii, ca un cozonac. Totul este completat de gustul bogat si de culoarea frumoasa a pesto-ului.

Oparirea unei parti din faina are ca scop sa mentina moale si fraged aluatul cat mai mult timp.

Eu am preparat aceasta babka cu pesto de leurda cu fistic, dar poti folosi clasicul pesto de busuioc.

Etape

1
Gata

In prima faza se prepara aluatul oparit. Pune la fiert 125 ml de lapte.
Toarna laptele fierbinte peste 40 g de faina si amesteca rapid pana se omogenizeaza. Se lasa la racit.

2
Gata

Intr-un castronas amesteca drojdia cu o lingurita de zahar pana cand se lichefiaza.

3
Gata

Dupa ce faina oparita s-a racit, adauga drojdia.
Se lasa la crescut 15-20 de minute. Ca sa iti dai seama daca a crescut poti presara putina faina pe deasupra.

4
Gata

Intre timp separa galbenusurile de albusuri.
Adauga sarea peste galbenusuri si amesteca bine. Amestecand galbenusurile cu sarea se intensifica culoarea.
Adauga apoi laptele usor caldut si amesteca din nou.

5
Gata

Cerne faina intr-un vas incapator.
Peste faina adauga maiaua, ouale amestecate cu laptele si uleiul

6
Gata

Incepe sa framanti toate componentele. Nu e nevoie sa framanti mai mult de 10-15 minute. In acest timp aluatul ar trebui sa fie deja inchegat, sa se desprinda de pe vas si sa apara basicute pe suprafata aluatului. Framantatul cu mana se face cu pumnul strans si din cand in cand se aduce aluatul de la margine spre mijloc.
La final se adauga untul ajuns la temperatura camerei, putin cate putin. Se unge suprafata aluatului, apoi se impatureste ca aluatul frantuzesc, straturi, straturi, pana cand se incorporeaza tot untul.
Se acopera aluatul si se lasa sa creasca la loc caldut pana cand isi dubleaza volumul.

7
Gata

Pentru pesto adauga toate ingredientele intr-un blender si mixeaza pana se obtine o pasta.

8
Gata

Dupa ce aluatul a crescut rastoarna-l pe o suprafata unsa cu ulei.
Intinde aluatul cu ajutorul unui sucitor. Unge toata suprafata aluatului cu pesto-ul obtinut, apoi ruleaza strans.

9
Gata

Taie ruloul obtinut in doua pe lungime, apoi impleteste cele doua jumatati. Pune babka obtinuta intr-o tava de cozonac tapetata cu hartie de copt.
Se unge babka cu ou batut (sau albusul ramas batut) si mai lasa la crescut inca 20 de minute.

10
Gata

Coace babka in cuptorul preincalzit la 180°C (treapta 4 la cuptorul pe gaz, temperatura moderata), timp de 45-50 de minute, pana cand devine auriu si trece testul scobitorii. Scoate babka din tava si las-o sa se raceasca pe un gratar.

11
Gata

Aceasta babka cu aluat oparit se pastreaza fragda timp de mai multe zile. Eu o pun intr-o punga de hartie, apoi una de plastic si o bag la frigider.

Loulou

previous
Petale de magnolie murate
next
Risotto cu urzici si sos de hrean
previous
Petale de magnolie murate
next
Risotto cu urzici si sos de hrean

Add Your Comment