Ce sunt bananele plantain sau bananele de gatit si care sunt beneficiile lor pentru sanatate

Hranitoare, gustoase si sanatoase in acelasi timp

Daca ai ajuns la acest articol este posibil sa fi gasit in supermarket bananele plantain, banane de gatit, sau plantane. Daca nu stii ce sunt, sau ce poti sa faci cu ele, poti gasi cateva informatii utile in acest articol.

Plantanele fac parte din aceeasi familie ca si bananele obisnuite si desi pot fi confundate cu acestea, exista cateva deosebiri importante fata de ele.
Bananele plantain au o forma lunguiata iar coaja este de culoare verde si se ingalbeneste si se innegreste atunci cand fructele se coc. Spre deosebire de bananele obisnuite care sunt mai mici si dulci si pot fi mancate atat in stare naturala cat si gatite, plantanele sunt mai mari, cu coaja mai dura, care se indeparteaza greu si se pot consuma doar gatite.
Plantanele nu sunt foarte dulci si sunt bogate in carbohidrati cu absorbtie lenta. Spre deosebire de bananele obisnuite, plantanele au un continut mai scazut de zahar si un continut foarte mare de amidon.

Cum se gatesc bananele plantain?

Datorita continutului ridicat de amidon, plantanele trebuie gătite (fierte, sotate, prăjite sau coapte) inainte de consum. Sunt utilizate in mod obisnuit in bucataria latino-americana, africana si caraibiana. Cand vine vorba de gatit, acestea sunt tratate mai mult ca o leguma decat ca un fruct, fiind adesea folosite in feluri de mancare sarate.
Puteti considera plantanele ca un inlocuitor al cartofilor in diferite feluri de mancare.
Plantanele pot fi incluse atat in tocanite cu carne sau vegetariene, dar sunt potrivite si alaturi de peste. Ele pot fi folosite atat ca si garnitura dar si ca feluri principale sau ca si gustari.
Plantanele sunt o optiune excelenta in retetele fara gluten sau in dieta paleo.
Cel mai adesea cea mai dificila etapa in gatirea plantanelor este indepartarea cojii, mai ales in cazul plantanelor verzi, care au coaja foarte groasa. Pentru a curata banana plantain se taie mai intai capetele. Apoi se taie de-a lungul a doua nervuri, avand grija sa nu taiam si miezul si apoi se trage coaja incepand dintr-un capat, asa cum se poate vedea in acest scurt video.

Cand sunt verzi, coaja poate sa pateze, asa ca aveti grija sa nu va atingeti de haine. Uneori se recomanda pastrarea bananei in apa pentru a nu-si schimba culoarea pana in momentul gatirii, insa cel mai bine este sa o curatati chiar inainte de gatire.

Ce gust au bananele plantain?

Cand sunt verzi, plantanele sunt bogate in amidon, asa cum sunt cartofii. Plantanele verzi prajite seamana cu cartofii prajiti, dar recunosc ca desi sunt o iubitoare de cartofi in general, chipsurile de plantane imi plac mai mult decat cartofii prajiti.
Cand incep sa se coaca si au coaja galbena, plantanele devin usor dulci. Cand coaja este aproape neagra plantanele sunt complet coapte si in acest stadiu sunt cel mai dulci si aromate. Aroma si dulceata, insa, nu sunt la fel de puternice ca la bananele obisnuite.

Retete cu banane plantain

Cat sunt verzi puteti pregati aceste retete: Chipsuri din banane plantain, Mic dejun cu banane plantain,
De asemenea, poti folosi plantanele ca ingredient principal ca in aceasta tocanita: Tocanita cu banane plantain, cartofi dulci si lapte de cocos
Cand se coc poti sa le folosesti in deserturi precum: Banane plantain caramelizate, Muffins cu banane plantain

Pastrare si depozitare

Cumpara banane plantain sanatoase, fara lovituri sau pete. Daca doresti sa gatesti bananele verzi pastreaza-le la frigider pana le gatesti. Daca le cumperi verzi dar vrei sa le lasi sa se coaca pastreaza-le la temperatura camerei, intr-un loc uscat. Dureaza cam 10 zile sa se coaca complet.
Daca nu vrei sa le gatesti imediat poti sa le cureti de coaja, sa le tai in bucati de dimensiunea dorita si sa le pastrezi la congelator. Se pot pastra in congelator pana la 3 luni.

Beneficiile pentru sanatate ale bananelor plantain

Sunt bogate in vitamine, minerale si fibre.
Plantanele gatite sunt similare cu cartofii din punct de caloric, dar contin mult mai multe vitamine si minerale. Reprezinta o bogata sursa de fibre, vitaminele A, C si B6. Bananele plantain sunt o excelenta sursa de potasiu si acid folic si o importanta sursa de minerale, precum magneziu, zinc si seleniu.

Plantanele sunt bogate in carbohidrati complecsi, care se digera lent si nu duc la cresterea rapida a insulinei in sange.

Ajuta la sanatatea tractului digestiv si mentinerea greutatii corporale

Fibrele sunt importante in reglarea tranzitului intestinal si previn constipatia. Plantanele sunt bogate in fibre ajutand la mentinerea sanatatii tractului intestinal.
De asemena, fibrele si amidonul din plantane, care reprezinta  carbohidrati complecsi,  dau senzatia de satietate si incetinesc absorbtia glucidelor si a grasimilor. Aceasta ajuta la mentinerea greutatii coporporale.

Sunt bogate in antioxidanti si ajuta la sustinerea sanatatii sistemului imunitar

Plantanele sunt o importanta sursa de Vitamina C.  Aceasta vitamina este un atinoxidant ce ajuta la sustinerea sanatatii sistemului imunitar. Antioxidantii protejeaza impotriva radicalilor liberi, responsabili de aparitia bolilor cardiovasculare sau a unor tipuri de cancer.
Bananele plantain sunt o sursă excelentă de vitamina B6. Aceasta vitamina ajuta la functionarea corecta a sistemului imunitar.

Ajuta la mentinerea sanatatii inimii
Cantitatea mare de potasiu care se gaseste in bananele plantain este importanta in mentinerea sanatatii inimii si in reglarea tensiunii arteriale.
Fibrele din planatane ajuta la reducerea concentratiilor de colesterol absorbite in organism, ceea ce ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular.

Incearca bananele plantain. Sunt gustoase, hranitoare, satioase si sanatoase.

Loulou

Add Your Comment