Sparanghelul in bucatarie si beneficiile lui pentru sanatate

Sparanghelul este cultivat pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut. Dar pe langa gustul placut, stiti de ce este foarte apreciat sparanghelul?
Sparanghelul are numeroase beneficii pentru sanatate, iar pe o parte dintre acestea le puteti descoperi in randurile de mai jos.
Desi are putine calorii (134 g de sparanghel contin doar 27 calorii) este foarte bogat in nutrieti care ii confera un rol important in metinerea starii de sanatate.
Sparanghelul este o buna sura de folati, vitamina K, fier si fibre. De asemenea, contine vitamine din complexul B si vitaminele A si C.
1. Este un foarte bun diuretic natural
Sparanghelul contine cantitati mari dintr-un aminoacid numit asparagina, care are proprietati diuretice, ajutand atat la cresterea diurezei cat si la eliminearea sarurilor in exces. Este foarte inportant ca persoana care îl consumă să nu aibă leziuni ale căilor urinare, situaţie în care devine iritant, provocând hematurie.
Pornind de la proprietatile diuretice, se recomandă în litiaze, cistite, nefrite, prostatite, în retenţii hidrosodate (edeme), iar la cardiaci, pentru evitarea edemelor membrelor inferioare.
Eliminând produşii de dezasimilaţie, este un depurativ activ, util inclusiv în dermatoze (îndosebi în eczeme).
2. Este important in sarcina
Sparanghelul este una din cele mai bune surse naturale de folati. Aportul adecvat de acid folic este important in sarcina, asadar daca sunteti insarcinata puteti introduce sparanghelul in dieta.
3. Reduce riscul de aparitie a depresiilor
Folatii si vitaminele din complexul B pot reduce riscul aparitiei depresiei prin prevenirea formării unui exces de homocisteina in organism. Homocisteina poate impiedica sangele si alti nutrienti sa ajunga la creier. De asemenea, excesul de homocisteina poate interfera cu producerea hormonilor care ne dau starea de bine: serotonina, dopamina, si norepinefrina. Acesti hormoni regleaza starea de spirit, somnul si pofta de mancare.
4. Mentine inima sanatoasa
Fiind bogat in vitamina K, sparanghelul previne formarea cheagurilor de sange.
Concentratii mari de homocisteina au fost asociate cu o incidenta mai mare a bolilor coronariene.
Asa cum am mentionat mai devreme, folatii din sparanghel previn formarea in exces a homocisteinei.
De asemenea, continutul mare de fribre duce la scaderea concetratiei de colesterol rau din sange.
5. Previne osteoporoza
Un aport redus de vitamina K in alimentie a fost asociat cu un risc mai mare de fracturi osoase. O cana de sparanghel asigura aproximativ jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina K.
O alimentatie bogata in vitamina K poate sustine si imbunatati sanatatea oaselor prin cresterea absorbtiei calciului si reducerea cantitatii de calciu eliminata prin urina.
Fierul din sparanghel ajuta, de asmenea, la mentinerea sanataii oaselor si articulatiilor.
6. Previne cancerul
Concentratiile scazute de folati din sange au fost asociate cu risc mai mare de aparitie a cancerului de san la femei. Un aport adecvat de folati din alimentatie a dus la rezultate promitatoare in protejarea impotriva cancerului de colon, de stomac, pancreatic, de col uterin.
De asemenea, fiind o sursa bogata de glutation, sparanghelul ajuta la uciderea celulelor cancerigene.
7. Ajuta digestia
Sparanghelul are un continut ridicat de apa si de fibre. O cana de sparanghel contine mai bine de 1 gram de fibre solubile. Acest lucru face ca introducerea sparanghelului in dieta sa ajute la prevenirea constipatiei, la mentinerea sanatatii tractului digestiv, la reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon. Un aport adecvat de fibre ajuta la reglarea tranzitului intestinal.
Studiile au aratat ca o alimenatie bogata in fibre ajuta la mentinerea unui sistem imunnitar sanatos. De asemenea, consumul de fibre a fost asociat cu un risc mai scazut de aparitie a bolilor cardiovasculare, hipertensiune, diabet, obezitate, anumite boli gastrointestinale.
8. Mentine creierul tanar
O importanta proprietate anti-imbatranire a sparanghelului este faptul ca ajuta creierul sa lupte impotriva declinului cognitiv. Se pare ca si de aceasta data continutul mare de folati este cel care ii confera aceasta proprietate.
Mod de intrebuintare
In principal este consumat ca atare, în salate sau diferite preparate culinare, fiind la fel de gustos crud sau gatit.
Gasiti aici cateva idei de preparate culinare:
Supa crema de sparanghel
Salata cu sparanghel si capsuni
Quiche cu sparanghel, mazare si spanac
Gnocchi cu sparanghel si parmezan
Clafoutis cu sparanghel
Risotto cu sparanghel si rosii uscate
Sparanghel cu oua posate si paine prajita
Chec aperitiv cu sparanghel, dovlecei si branza de capra
Risotto cu sparanghel, menta si lamaie
Cum trebuie ales si cum se pastreaza sparanghelul
Cautati sa cumparati sparanghel cu tijele ferme, cu varfurile de culoare verde inchis sau purpurii. Partea inferioara taiata nu ar trebui sa fie foarte lemnoasa lemnoasa. Ideal este ca sparanghelul sa fie proaspat taiat si capetele inferioare sa nu fie foarte uscate.
Daca sparanghelul este foarte proaspat si tanar este suficient sa taiati 2 cm, maxim 3 de la baza si daca mai este necesar puteti indeparta partile mai lemnoase folosing un peeler de legume.
Daca sparanghelul este mai matur, tineti tija de cele doua capete si indoiti. Tija se va rupe in locul in care incepe partea lemnoasa. Partea de jos a tijei se curata de portiunile mai lemnoase si poate fi folosita la o delicioasa supa de sparanghel.
Daca nu folositi sparanghelul imediat dupa ce l-ati cumparat, puteti sa il pastrati la frigider, fie invelind capetele taiate intr-un servet umed, fie introducat capetele intr-un vas cu apa.
Alte moduri de intrebuintare:
Decoct (in special ca diuretic) din 20 g sparanghel la 1 litru de apa, cantitate care se bea în cursul unei zile. Sirop cu proprietăţi sedative cardiace din suc de sparanghel care se fierbe pe baie de apa cu doua parti zahar pana la obtinerea consistentei dorite. Se iau cate 2 lingurite pe zi, dimineata si seara. Tinctura din 20 g planta macerata 10-15 zile in 100 ml alcool; se iau cate 5-10 picaturi contra colicilor.
Daca gustul delicios nu v-a convins inca sa introduceti sparanghelul in dieta, sper ca v-au convins informatiile despre multiplele beneficii pentru sanatate pe care le are aceasta planta.
Surse:
PLEDOARIE PENTRU VIATA LUNGA: SANATATE PRIN SEMINTE, LEGUME SI FRUCTE, OVIDIU BOJOR, CATRINEL PERIANU
https://www.bactmed.com/everything-you-need-to-know-about-asparagus
http://www.eatingwell.com/article/17129/5-powerful-health-benefits-of-asparagus-you-probably-didnt-know