Minunatele capsuni
Aceste fructe, care pot fi asemanate unor inimioare, datorita formei lor, au numeroase beneficii pentru sanatatea inimiii si a intregului organism. Mai jos sunt prezentate doar cateva din proprietatile acestor minunate fructe.
Informatii nutritionale
Cu totii stim cat de delicioase sunt capsunile, dar ele au si o valoare nutritionala deosebita si ar trebui sa faca parte din dieta tuturor. Un adevarat aparator al sistemului imunitar, capsuna este unul dintre fructele care are un aport mare de vitamine, in principal vitamina A si vitamine din complexul B.
Consumul a doar 150 g de capsuni permite unui adult sa obtina vitamina C de care are nevoie zilnic. O portocala contine mai putina vitamina C decat 8 capsuni. Aceste fructe contin cantitati importante de fitonutrienti si antioxidati care lupta impotriva radicalilor liberi. Capsunile se afla in top 10 fructe si legume in ceea ce priveste continutul de antioxidanti. Pe langa vitamina C, capsunile contin si o cantitate importanta de vitamina K si mangan, dar si acid folic, potasiu, riboflavina, vitamina B5, B6, cupru, magneziu.
Capsuna este un fruct care asigura echilibrul mineral al corpului, fiind o sursa de magneziu (12 mg/100 g), fier (0.4 mg/100 g) si calciu (20 mg/ 100 g). Capsunile va ofera energia necesara si contribuie la starea de bine si la sanatatea voastra luptand impotriva bolilor cardio-vasculare si favorizand fortifierea oaselor si a dintilor.
Acest fruct fabulos are efecte benefice impotriva oboselii, deci este perfect pentru persoanele in varsta sau pentru persoanele in convalescenta. Capsunile ajuta la cicatrizarea pielii.
Continand o mare cantitate de apa (90%) si de potasiu (150 mg/100g), acest fruct este indicat si persoanelor care un regim pentru pierderea in greutate. Capsunile contin putin zahar, numai 6 pana la 9%. Ele contin putine grasimi si sunt o buna sursa de celuloza, favorizand digestia. Aceste fructe sunt si un bun diuretic si amelioreaza tranzitul intestinal. Capsuna este adecvata in dieta pacientilor cu boli de ficat.
Beneficii pentru sanatate
S-a constatat ca aceste fructe dețin o multitudine de beneficii pentru sanatate și pot ajuta la protejarea impotriva unei serii de boli. Iata cateva dintre aceste beneficii enumerate mai jos.
1) Boli cardiovasculare
Dupa cum se stie, bolile de inima sunt cea mai frecventa cauza de deces la nivel mondial.
Un studiu efectuat de Universitatea Harvard a aratat ca un consum regulat de antociani, o clasa de flavonoide intalnita in capsuni si fructe de padure, poate reduce riscul aparitiei infarctului miocardic cu 32% la femeile tinere si de varsta mijlocie. Femeile care au cosumat cel putin trei portii de capsuni sau afine pe saptamana au avut cele mai bun rezultate, conform unui articol publicat in Circulation Journal.
Quercetina, un flavonoid intalnit in capsuni, este un antiinflamator natural care se pare ca reduce riscul de ateroscleroza si protejeaza impotriva efectelor nocive ale LDL-colesterolului (colesterol rau).
Continutul mare de polifenoli din capsuni poate reduce riscul apraitie bolilor cardiovasculare prin prevenirea agregarii placetare și reducerea tensiunii arteriale prin mecanisme antiinflamatorii.
Datorita conținutului ridicat de potasiu, capșunile sunt recomandate persoanelor cu tensiune arteriala ridicata. Este de remarcat faptul ca aportul mare de potasiu este asociat cu o reducere cu 20% a riscului de deces din toate cauzele.
De asemenea, capsunile pot ajuta la reducerea stresului oxidativ, a inflamatiilor, la imbunatatirea circulatiei sanguine, la imbunatatirea profilului lipidic din sange.
2) Atac vascular cerebral
S-a demonstrat ca antioxidanții quercetina, kaempferol și antocianina, care se regasesc in capsuni, reduc formarea cheagurilor de sange nocive asociate cu accidente vasculare cerebrale. Aportul ridicat de potasiu a fost, de asemenea, asociat cu un risc redus de accident vascular cerebral.
3) Cancer
Antioxidantii din capșuni pot acționa impotriva radicalilor liberi, inhiband creșterea tumorilor și scazand inflamația in organism.
4) Constipatie
Consumul de alimente cu un continut ridicat de apa si fibre, asa cum sunt capsunile, poate ajuta la hidratarea organismului si la reglarea si imbunatatirea tranzitului intestinal. Fibrele sunt esentiale pentru reducerea aparitiei constipatiei.
5) Diabet
Capsunile pot fi o alegere excelenta pentru persoanele cu diabet. Capsunile au un indice glicemic redus (40) si sunt bogate in fibre, care ajuta la reglarea concentratiei de zahar din sange si mentinerea acestei concentratii la un nivel constant, evitand concenratiile extreme.
Un studiu efectuat in 2011 a aratat ca un consum de cateva capsuni pe zi poate reduce semnificativ complicatiile diabetului precum bolile renale sau neuropatia.
6) Sarcina
Capsunile sunt o sursa excelenta de acid folic. Aportul adecvat de acid folic este esențial pentru femeile insarcinate.
Precautii
Chiar daca are foarte multe beneficii, capsuna poate crea in cazul unor persoane si reactii alergice, asa ca fiti precauti daca stiti ca aveti alergii la diferite alimente, sau alte tipuri de alergii.
Cum se folosesc si se patreaza capsunile?
Capsunile sunt printre cele versatile fructe. Din pacate, ele sunt foarte sensibile si perisabile. Aveti grija sa cumparati fructele proaspete si sa le consumati in cateva zile.
Alegeți capșunile care sunt ferme și fiti atenti sa nu fie stricate. Capsunile trebuie sa aiba o culoare roșie inchis. Spre deosebire de alte fructe, capșunile nu continua sa se coaca dupa ce sunt culese, așa ca asigurați-va ca le alegeți pe cele mai coapte, cele mai roșii, deoarece acestea vor oferi cel mai bun gust și cea mai mare densitate de nutrienți. De asemena, adesea capsunile mai micute sunt mai aromate decat cele mari.
Depozitati capsunile in frigider, nespalate, dupa ce v-ati asigurat ca sunt sanatoase si nu au lovituri sau parti stricate. Se spala si se curata de codite numai inainte de a fi consumate.
In afara sezonului se pot consuma capsuni congelate, desi isi prierd o parte din nutrieti, precum vitamina C.
In dieta capsunile pot fi introduse ca atare, in forma proaspata, sau congelate in smoothie, sau inghetata, sub forma de sirop, dulgeata, gem, sau jeleu.
Sunt excelete in deserturi. Puteti gasi inpiratie in aceste retete:
Tarta frangipane cu flori de soc si capsuni
Tarta rustica cu capsuni si rubarba
Tarta cu branza dulce si capsuni
Crumble cu capsuni
Prajitura lejera cu ricotta si capsuni – fara gluten
Search capsuni Panna cotta cu flori de soc si jeleu de capsuni cu cimbru
Remediile bunicii
Lupta impotriva ridurilor
In fiecare seara, inainte de culcare, zdrobiti capsuni pe fata si lasati-le sa actioneze toata noaptea. Spalati tenul dimineata. Repetati tratamentul in fiecare seara.
Ingrijirea tenului gras:
Pregatiti un lapte pentru ten cu capsuni: mixati 10 capsuni, 200 ml iaurt de baut simplu si sucul de la o lamaie. Puneti preparatul obtinut intr-un recipient din sticla, pe care il agitati inainte de fiecare utilizare. Aplicati pe fata si lasati sa actioneze cateva minute, apoi clatiti tenul.
Surse:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/271285#nutrition
https://web.extension.illinois.edu/strawberries/facts.cfm
https://www.healthline.com/nutrition/heart-healthy-foods