Beneficiile socului
Socul este un arbust raspandit in tara noastra din campie pana in zona de multe. Infloreste din a doua jumatate a lunii mai pana la mijlocul lui iunie. Florile, aranjate in umbrelute plane, sunt mici, cu corola alba si se desprind usor. Fructele sunt mici, megre, cu un sambure in interior si cu suc rosu.
Florile si fructele de soc sunt folosite pentru proprietatile lor medicinale, dar sunt foarte apreciate si in alimentatie.
Florile de soc contin rutozid, glicozidaze ale acidului cafeic, acid clorogenic, mucilagii, tanin, saponozide, vitamina C.
Fructele contin, de asemenea, rutozid, antociani, aminoacizi, tanin, vitamina C, vitamine din complexul B. Fructele contin antociani, taninuri, flavonoide, pectine, saruri minerale: potasiu, calciu, fosfor, magneziu.
Preparatele din flori au actiune sudorifica (adica stimuleaza glandele sudoripare, intensificand transpiratia in starile febrile, in viroze respiratorii si stari gripale), si actiune antitusiva, expectoranta (stimuleaza eliminarea mucului de la nivelul cailor respiratorii), dar si actiune emolienta si imunostimulatoare. Florile de soc au si o buna actiune diuretica.
Florile se prepara sub forma de infuzie. O lingura la o cana cu apa, care se bea seara la culcare.
Din flori se prepara si delicioasa bautura racoritoare, socata. O reteta rapida si usoara de socata puteti gasi aici.
Din flori de soc se poate prepara si lichior sau sirop. Daca vreti sa stiti cum puteti prepara un lichior delicios de aromat, gasiti reteta aici. Pentru sirop puteti gasi detalii aici.
Florile pot fi folosite si la deserturi. Chiar si dupa coacere, aroma florilor se pastreaza si da o nota distincta prajiturilor. Puteti incerca acesti biscuiti cu flori de soc pentru a va convinge.
Fructele de soc au efecte favorabile în reumatism, ca si in bolile eruptive, cum ar fi rujeola si scarlatina. In afara efectelor sudorifice, fructele de soc au si o actiune diuretică (de fapt, o componentă a efectului sudorific), ca şi uşor laxativă. Datorifa acestor efecte fructele de soc sunt recomandate in combaterea obezitatii. Se mai citează efectul galactogog, respectiv de mărire a secreţiei lactate, fiind deci utile în perioada de alăptare.
Antocianii, componentele principale ale fitocompusilor din fructe au rol in buna functionare a circulatiei periferice. Au rol favorabil in insuficienta venoasa, in imbunatatirea permeabilitatii capilare, reducand edemele. Datorita taninurilor, fructele au rol benefic in cazul unei digestii dificile.
Observatii: Fructele necoapte au un anumit grad de toxicitate, intoxicatiile manifestandu-se prin voma si diaree. In caz de intoxicatii, bolnavului i se dau lapte si cărbune medicinal.
Fructele de pot folosi sub mai multe forme:
– Decoct din o lingurita de fructe coapte, proaspete la o cana cu apa; dupa ce da in clocot, se strivesc boabele si se adauga zahar. Se beau 1-2 cani pe zi (decoctul se poate face si din fructe uscate).
– Compot, dulceata, gem. Suc 50 – 100 mg/zi.
– Cataplasme cu decoct concentrat (30-50 g la un litru apa ca antiinflamator).